Οι 4 Ιδιοσυγκρασίες του Ιπποκράτη & τα ζώδια (Αστρολογία & Χυμοπαθολογία)

2:30 π.μ.


Ο Ιπποκράτης (460-360 πΧ) από την Κω, πατέρας της Δυτικής Ιατρικής.


Δίδαξε στο Ασκληπιείο στην πατρίδα του Κω. Ήταν ο πρώτος που διέκρινε ότι οι ασθένειες δεν είναι αποτέλεσμα της "οργής των θεών" κι άλλων μεταφυσικών παραγόντων, αλλά συνέπειες της ανισορροπίας μεταξύ των συστατικών του σώματος. Αυτά τα "ρευστά συστατικά" οι 4 Χυμοί του Ιπποκράτη, αποτέλεσαν βάση για τη θεωρία που διατύπωσε,

το 2ο αιώνα μΧ ο Γαληνός από την Πέργαμο (Μ.Ασίας) : κατά τη Χυμοπαθολογία,
4 Χυμοί είναι υπεύθυνοι για τις συμπεριφορές των ανθρώπων.

Έχουμε άραγε 4 Ιδιοσυγκρασίες ανθρώπων, (που βασίζονται βεβαίως στη Φιλοσοφική πρόταση του
Εμπεδοκλή περί 4 Στοιχείων που συναπαρτίζουν τη Φύση):

 1. Αιμάτινος τύπος. Προσωπικότητα που έχει την ιδιοσυγκρασία του αίματος. Σχετίζεται με την Άνοιξη (θερμό και υγρό) και το στοιχείο του ΑΈΡΑ. Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος. Τα άτομα είναι γενικά αισιόδοξα, εύθυμα, ισορροπημένης διάθεσης, λογικά, με αυτοπεποίθηση, δημοφιλή και αγαπούν τις διασκεδάσεις. Είναι γεμάτα όνειρα, σε σημείο που στερούνται πρακτικότητας, ενώ είναι αυθόρμητα και ενεργούν απρόβλεπτα. Συνήθως είναι γεμάτα ενέργεια, αλλά δεν μπορούν να διοχευτεύσουν αυτή την ενέργεια σε κάποιο κανάλι. Παθολογικά, αντιστοιχούν στην μανιώδη πλευρά της διπολικής διαταραχής.
 2. Χολερικός τύπος. Προσωπικότητα που έχει την ιδιοσυγκρασία της λευκής χολής. Σχετίζεται με το Καλοκαίρι (θερμό και ξηρό) και το στοιχείο της ΦΩΤΙΆΣ. Κριός, Λέων, Τοξότης. Το άτομο είναι πρακτικό και ηγετικό. Έχει πολλή φιλοδοξία, κίνητρο και ενεργητικότητα. Αυτά μπορεί να τα μεταδώσει και στους άλλους. Μπορεί να υποτάξει, ιδίως τους Φλεγματικούς τύπους: είναι χαρισματικό στα πολιτικά και στρατιωτικά. Στην αρνητική όψη, εύκολα ερεθίζεται και είναι οργίλο. Μπορεί να είναι κακόβουλο, καχύποπτο. Παθολογικά, σχετίζεται με την ασθένεια χολέρα.
 3. Μελαγχολικός τύπος. Προσωπικότητα που έχει την ιδιοσυγκρασία της μαύρης χολής. Σχετίζεται με το Φθινόπωρο (ξηρό και κρύο) και το στοιχείο της ΓΗΣ. Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως. Είναι μελαγχολικό και σκεπτικιστικό άτομο. Ευγενική φύση, με υψηλή δημιουργικότητα και καλλιτεχνική κλίση. Μπορεί ωστόσο να έχει εμμονή με τη σκληρότητα και την τραγικότητα του κόσμου, πράγμα που το κάνει καταθλιπτικό. Είναι συχνά τελειομανές και συγκεκριμένο ως προς τα θέλω του και τις μεθόδους. Ανικανοποίητο από επιτεύγματά του, ωθείται σε αυτοβελτίωση. Παθολογικά αντιστοιχεί στην καταθλιπτική πλευρά της διπολικής διαταραχής.
 4. Φλεγματικός τύπος. Προσωπικότητα που έχει την ιδιοσυγκρασία του φλέγματος (=έκκριση πνευμόνων). Σχετίζεται με το Χειμώνα και το στοιχείο του ΝΕΡΟΎ. Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθείς. Είναι ήρεμο και απαθές άτομο. Αυτοκυριαρχημένο και ντροπαλό, μπορεί να είναι ωστόσο τεμπέλικο και απρόθυμο για αλλαγή. Επίμονο, παρατηρητικό, σταθερό. Είναι ικανό στη διαχείριση καταστάσεων και στη διπλωματία. Όπως και ο Αιμάτινος τύπος, είναι και αυτός κοινωνικός. Όμως ειδικά εδώ, έχουμε πιο αξιόπιστους και συμπονετικούς φίλους.
*Υ.Γ.

Ο Γερμανός φιλόσοφος του Ορθολογισμού,  Ιμμάνουελ Κάντ, (18ος αι) κάνοντας διάκριση στο συναίσθημα και την πρακτικότητα παρατηρεί:

"Ο Αιμάτινος τύπος είναι ανέμελος και γεμάτος ελπίδα: δίνει μεγάλη αξία σε ό,τι κάνει στο παρόν, αλλά την επόμενη στιγμή, το έχει ξεχάσει... θέλει να κρατά τις υποσχέσεις του, αλλά αποτυγχάνει, γιατί δεν προνοεί τη στιγμή της υπόσχεσης, αν θα είναι σε θέση μελλοντικά να την τηρήσει. Είναι πολύ κοινωνικός, του αρέσουν οι πλάκες, δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά κι έχει πολλούς, πολλούς φίλους. Χωρίς να είναι κακόβουλος, δυσκολεύεται να μετανοήσει για τις αμαρτίες του. Είναι αναξιόπιστος στα χρέη του και συνεχώς ζητά χρόνο για να τα ξεπληρώσει, (σ.σ.  η Ελλάδα είναι Υδροχόος με Δίδυμο, καραμπινάτα Αιμάτινη, χα, χα) του αρέσει όμως να βοηθά οικονομικά τους άλλους και είναι καλοπροαίρετος. Ποτέ δε νιώθει ενοχές και δεν μετανοεί ειλικρινά. Βαριέται και κουράζεται εύκολα. Χρειάζεται διαρκώς εναλλαγή, η σταθερότητα δεν είναι το φόρτε του".

ΟΙ 4 ΤΥΠΟΙ, αντιστοιχούν και σε εξωτερική εμφάνιση. Θα ασχοληθούμε όμως μελλοντικά με τα γνωρίσματά τους.


3 σχόλια:

 1. Με αγάπη..

  https://www.youtube.com/watch?v=08DfdLGz5No

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόσο τραυματίζει την προσπάθεια αυτή η διαπίστωση:
  "Συνήθως είναι γεμάτα ενέργεια, αλλά δεν μπορούν να διοχευτεύσουν αυτή την ενέργεια σε κάποιο κανάλι."

  Και πόσο μάς λυτρώνει αυτή η αλήθεια:
  "Είναι γεμάτα όνειρα, σε σημείο που στερούνται πρακτικότητας,"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η μικρή αυτή ατέλεια, νομίζω ότι υπάρχει για να φέρνει τα ζώδια αυτά, κοντά στα αντίθετά τους, τους πρακτικούς και γήινους.

   Αλίμονο αν δεν γνωρίσεις το αντίθετό σου.

   Γιατί ήρθες σε αυτό τον κόσμο τότε;

   Διαγραφή

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Από το Blogger.