Ζωδια και Πνευματικοτητα (Κριος-Λεων-Τοξοτης)

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣΚριός (Ο ανανεωτής)
Διονύσιος Σολωμός: ένας ποιητής του Ρομαντισμού, με ζωηρό, παραστατικό ύφος γεμάτο εικόνες και ήχους. Ποιητής του πολέμου, του ηρωισμού, της ανδρείας, των υψηλών ιδανικών. Ποιητής του Έρωτα και υμνητής του σωματικού κάλλους. Λιγόγραφος, σαφής και περιεκτικός. Τολμηρός χρήστης της νεοελληνικής, σε πείσμα της αρχαιότροπης Καθαρεύουσας. Ένας νεωτεριστής Κριός.


Ο Κριός είναι ο μεγάλος πρωτοπόρος σε θέματα διανόησης. Του αρέσει να αμφισβητεί τις «αρχαίες» σχολές σκέψης και να εδραιώνει καινούριες. Σημασία έχει  «να διώξει το παλιό, να φέρει το νέο», αυτό ικανοποιεί έναν Κριό. Η μάχη, η αντιπαλότητα, ο ανταγωνισμός. Η δημιουργικότητα του Κριού, εμφανίζεται ως έμπνευση- σπίθα εκ του μηδενός, σπόρος που πρέπει να ριζώσει. Του αρέσει να επιφέρει την Επιστημονική Επανάσταση, τη ρήξη με παλιές προσεγγίσεις, την εφεύρεση. Σε κάθε του έργο, καλλιτεχνικό, επιστημονικό, βάζει την προσωπική του σφραγίδα, ερμηνεύει τον κόσμο μέσα από το πρίσμα του εγώ του.

Έτσι, ο Ρενέ Ντεκάρτ (31 Μαρτίου 1596) γκρέμισε τον θρησκευτικό μυστικισμό και εδραίωσε τον Ορθολογισμό. Ο Τόμας Χόμπς (5 Απριλίου 1588)  από την άλλη, θεμελίωσε τη φιλοσοφική σχολή του Ρεαλισμού. Ένα κι ένα, ίσον δύο. Ό,τι μπορεί να αποδειχθεί μαθηματικά, έχει επιστημονική ισχύ. Και κάθε Κριός αγαπά τις αποδείξεις. Αγαπά τη θεωρία, όταν μπορεί να γίνει πράξη. Όχι μόνο λόγια, αλλά και έργα. Ιδού η Ρόδος, ιδού το πήδημα.

Ο Διονύσιος Σολωμός, υπήρξε ο πιο χαρακτηριστικός Έλληνας διαννούμενος και Κριός. Ως άλλος Προμηθέας, εισήγαγε στα ελληνικά γράμματα τον ευρωπαϊκό Ρομαντισμό, που διδάχθηκε ο ίδιος στην Ιταλία. Εδραίωσε αυτό το λογοτεχνικό κίνημα και έγινε ηγέτης μιας σχολής με μακρόχρονη παράδοση. Όμως, ως ανανεωτής Κριός, πολέμησε με όλη του τη δύναμη το «παλιό» κατεστημένο της καθαρεύουσας γλώσσας, αντιπροτείνοντας τη Δημοτική, καθομιλουμένη, ως γλώσσα της λογοτεχνίας. 

Λέων (Ο εδραιωτής)
Δημήτρης Λιαντίνης: ένας "φωτεινός" Λέων. Θεωρητικός και λάτρης του υψηλού και κλασικού.


Ο Λέων συνηθίζει να πατά πάνω στα χνάρια των προκατόχων του- σπάνια είναι πρωτοπόρος σε κάτι, αντίθετα, προτιμά ό,τι είναι κλασικό και δοκιμασμένο. Δεν ρισκάρει την απόρριψη ...

...διαβάστε τη συνέχεια, ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Εικόνες θέματος από GelatoPlus. Από το Blogger.