Οι 12 ψυχολογικοί τύποι προσωπικότητας κατά Κάρεν Χόρνεϊ (Νευρώσεις και Ζώδια)

10:41 π.μ.
Ξέρω ότι σας άρεσε πολύ η ανάρτηση με τους ψυχολογικούς τύπους του Γιουνγκ, επανέρχομαι λοιπόν με την τυπολογία της Κάρεν Χόρνεϋ αυτή τη φορά. Για όσους είστε αρχάριοι με την Ψυχολογία- Ψυχανάλυση: η ΚΧ ήταν μαθήτρια του Φρόυντ, η οποία κατέκρινε όσο κανείς άλλος την (φαλλοκρατική) θεωρία του περί γυναικείου "φθόνου του πέους" penis envy, (αντιτάσσοντας τη δική της θεωρία "φθόνου της μήτρας" womb envy), αλλά συνεισέφερε επίσης τα μάλα στην Γυναικεία Ψυχανάλυση και στην μελέτη της Θηλυκής Σεξουαλικότητας.


Κάρεν Χόρνεϋ (1885-1952)

Πάμε:

1. Νευρωτική ανάγκη για ΑΠΟΔΟΧΗ και ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΙΑ. (Ζυγός)

 Ανάγκη να ικανοποιεί αδιακρίτως τους άλλους και να γίνεται αρεστός, αποδεκτός από αυτούς. Αυτομάτως ζει για να εκπληρώνει όλες τις προσδοκίες των άλλων. Κέντρο βάρους είναι οι άλλοι, κι όχι ο εαυτός. Το μόνο που μετράει είναι οι απόψεις των άλλων και οι αξιώσεις τους. 
Φοβία έκφρασης προσωπικής άποψης-πεποίθησης.
Φοβία ανάπτυξης εχθρικών αισθημάτων προς τους άλλους και προς τον εαυτό.

2.  Νευρωτική ανάγκη για ένα "ΣΥΝΤΡΟΦΟ" που θα ΑΝΑΛΑΒΕΙ τη ζωή του. (Καρκίνος)

Κέντρο βάρους ο "σύντροφος", ο οποίος θα εκπληρώσει όλες τις προσδοκίες που έχει το άτομο από τη ζωή του και θα αναλάβει τις ευθύνες του, για καλό ή για κακό. Σκοπός ζωής η επιτυχημένη χειραγώγηση αυτού του συντρόφου. Υπερεκτίμηση του όρου "Αγάπη", ότι η "αγάπη" λύνει όλα τα προβλήματα του ατόμου. 
Φοβία εγκατάλλειψης.
Φοβία να ζήσει μόνο του.

3. Νευρωτική ανάγκη να ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ του σε ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. (Ιχθείς)

Θέλει να νιώθει ότι δεν έχει απαιτήσεις κι ότι αρκείται στα λίγα. Χαμηλώνει τις φιλοδοξίες του και αρνείται την επιθυμία για υλικά αγαθά. Έχει ανάγκη να βρίσκεται στην αφάνεια, να παίρνει τη δεύτερη θέση. Υποτιμά τις υπάρχουσες ικανότητες και δυνατότητές του. Η λιτότητα ως υπέρτατη αξία του. Προτιμά να αποταμιεύει, παρά να ξοδεύει.
Φοβία του να αποκτήσει απαιτήσεις.
Φοβία να μην επιθυμήσει κάτι μεγαλοπρεπές (πέραν των δυνατοτήτων του).

*(Τα 1,2,3 έχουν κοινά σημεία μεταξύ τους. Υποδηλώνουν άτομα με αδυναμία, επίμονες προσπάθειες να οργανώσουν τη ζωή τους βάσει ενός ή περισσότερων "άλλων". Είναι το αντίθετο του ανθρώπου που βασίζεται στον εαυτό του, με δική του δύναμη κι ευθύνη. Τα 1,2 δεν συνιστούν ένα Σύνδρομο- το 3, ναι.)


4α. Νευρωτική ανάγκη για άμεση ΕΞΟΥΣΙΑ σε άλλους (Σκορπιός)

Έχει  πόθο να εξουσιάζει τους άλλους, για την ηδονή του πράγματος. Αφιερώνεται σε ένα κίνημα, καθήκον, ευθύνη, παίζοντας κάποιο ρόλο (όχι όμως ως ο εγκέφαλος). Ουσιαστικά ασεβής προς τους άλλους, την προσωπικότητά τους, την αξιοπρέπειά τους, τα αισθήματά τους- μόνο του μέλημα να τους καθυποτάξει. Άκριτος θαυμασμός για τη Δύναμη και περιφρόνηση της Αδυναμίας. 
Φοβία των καταστάσεων που δεν μπορεί να τις ελέγξει.
Φοβία του να νιώσει αδύναμος, ανυπεράσπιστος.

4β. Νευρωτική ανάγκη για ΕΞΟΥΣΙΑ στον εαυτό και στους άλλους, μέσω της ΛΟΓΙΚΗΣ και της ΠΡΟΝΟΙΑΣ (Ταύρος)

(Σε αντίθεση με το 4α, το 4β είναι αρκετά πιο κεκαλυμένα εξουσιαστικό. Δεν φανερώνει άμεσα την ανάγκη του για εξουσία, αλλά έμμεσα, χρησιμοποιώντας προφάσεις)

Πιστεύει στην παντοδυναμία της Λογικής και της Νόησης.  Αρνείται τη Συναισθηματική Δύναμη και την περιφρονεί. Δίνει μεγάλη σημασία στην προνοητικότητα και την πρόβλεψη. Περιφρονεί οτιδήποτε (στον εαυτό του ή στους άλλους) προδίδει έλλειψη πνευματικής υπεροχής. 
Φοβία μήπως αποδειχθεί "ηλίθιος" έχοντας κάνει κακή εκτίμηση των πραγμάτων.
Φοβία αναγνώρισης των αντικειμενικών περιορισμών της ικανότητας του μυαλού.


 4γ. Νευρωτική ανάγκη να πιστεύει στην ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ της ΘΕΛΗΣΗΣ. (Τοξότης)

 (Διαφορετική εκδοχή του 4β, πιο αποστασιοποιημένα άτομα- αποφεύγουν να εξουσιάσουν άμεσα τους άλλους, για να μην έρθουν σε στενή επαφή μαζί τους.)

 Αντλούν δύναμη από την πίστη σε μια "μαγική" δύναμη της θέλησης, σαν να κατέχουν το δαχτυλίδι των ευχών. Νιώθουν κενό και απόγνωση όταν οι επιθυμίες τους δεν βγαίνουν αληθινές. Τείνουν να κάνουν πίσω, να μειώνουν τις προσδοκίες τους ή να παραιτούνται από μια διεκδίκηση που μοιάζει καταδικασμένη.
Φοβία της "αποτυχίας".
Φοβία ότι η θέλησή τους δεν αρκεί για να πετύχουν το στόχο τους.

5. Νευρωτική ανάγκη για ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ των άλλων και ΎΠΟΥΛΗ επίτευξη σκοπού. (Δίδυμοι)

 Εκτιμά αρχικά τους άλλους, αναλόγως με το κατά πόσο μπορεί να τους χρησιμοποιήσει. Πολυεπίπεδη εκμετάλλευση : απόσπαση χρημάτων, παζάρεμα μεταξύ υλικού και συναισθηματικού, υποκλοπή ιδεών, σεξουαλικός και συναισθηματικός χειρισμός. Περηφάνια για τις ικανότητές του στην απάτη.
Φοβία μήπως γίνει το ίδιο θύμα εξαπάτησης.
Φοβία μην θεωρηθεί ο ίδιος "κουτός".

6. Νευρωτική ανάγκη για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ και ΚΥΡΟΣ. (Αιγόκερως)

(Με ή χωρίς δίψα για εξουσία)

Όλα (άνθρωποι, υλικά αγαθά, συναισθήματα, χαρίσματα, ενέργειες) αποκτούν αξία σε σχέση μόνο με το κύρος που προσδίδουν στο άτομο. Η αυτοαξία του ατόμου εξαρτάται από το βαθμό κοινωνικής αποδοχής του. Παρουσιάζεται άλλοτε ως παραδοσιακός κι άλλοτε ως επαναστάτης, για να προσελκύσει το θαυμασμό και τη ζήλεια. 
Φοβία μήπως "ξεπέσει" από την κοινωνική του τάξη.
Φοβία μήπως ταπεινωθεί, εξαιτίας άλλων ή εξαιτίας του ίδιου.

7. Νευρωτική ανάγκη για ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ. (Λέων)

Φουσκωμένη αντίληψη για τον εαυτό του. Ναρκισσισμός. Θέλει να το θαυμάζουν - όχι για αυτά που έχει, όχι για ό,τι είναι, αλλά για αυτό που θεωρεί ότι είναι, στο μυαλό του. Η αυτοπεποίθησή του εξαρτάται από το πόσο μοιάζει με την εικόνα που θέλει να δώσει στους άλλους. 
Φοβία μήπως χάσει το θαυμασμό των άλλων.
Φοβία "ταπείνωσης".

8. Νευρωτική ΦΙΛΟΔΟΞΊΑ για ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ. (Κριός)

Επιθυμία να ξεπεράσει τους άλλους, όχι επειδή είναι κάτι ή επειδή έχει κάτι, αλλά επειδή "πέτυχε" κάτι. Αυτοεκτίμηση εξαρτάται από το αν είναι ο καλύτερος (εραστής, αθλητής, συγγραφέας, εργάτης) στο δικό του μυαλό τουλάχιστον. Η αναγνώριση από τους άλλους, δεν είναι αυτοσκοπός. Τάσεις κατατρόπωσης (νίκης έναντι σε άλλους) σε έντονο βαθμό. Ανηλεές σπρώξιμο για μεγαλύτερα επιτεύγματα στον εαυτό του.
Φοβία αποτυχίας.
Φοβία "ταπείνωσης".

(Οι περιπτώσεις 6,7,8 παρουσιάζουν μεγαλύτερο ή μικρότερο ανταγωνισμό, για την απόλυτη υπεροχή πάνω σε άλλους. )

9. Νευρωτική ανάγκη για ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. (Υδροχόος)

Επιθυμεί να μην χρειαστεί ποτέ κανέναν, να μην υποκύψει σε καμμία επιρροή, να μην δεσμευτεί σε κανέναν. Κάθε οικειότητα προκαλεί φόβο για "σκλαβιά". Η απόσταση και ο διαχωρισμός, είναι η μόνη πηγή ασφάλειας.
Φοβία εξάρτησης από τους άλλους.
Φοβία δεσμού, εγγύτητας, αγάπης..

10. Νευρωτική ανάγκη για ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ (Παρθένος)

Ανελέητη τελειοθηρία. Προσαρμογή και αυτο-ρύθμιση όταν γίνονται αντιληπτές ατέλειες. Αίσθημα ανωτερότητας προς τους άλλους, επειδή "είναι τέλειος". 
Φοβία μήπως κάνει λάθη ή εντοπίσει ελαττώματα στον εαυτό του.
Φοβία μήπως δεχθεί αρνητική κριτική.


^^^
Έχετε κάποια ένσταση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Από το Blogger.