ΙΧΘΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Άνδρας-Γυναίκα)

8:22 π.μ.
Ψυχολογικό υπόβαθρο

Το παιδί Ιχθείς, γεννιέται μαζί με την <<αδυναμία>> του. Η παραδοσιακή Αστρολογία αναφέρει οτι πολλά παιδιά Ιχθείς ήρθαν στον κόσμο με δύσκολο τοκετό, γεννήθηκαν με κάποια <<περίεργη>> ασθένεια, αρρώστησαν και κινδύνευσαν στη βρεφική ηλικία, κλπ. Όι γονείς τους υπήρξαν υπερπροστατευτικοί εκείνο το διάστημα, γεμάτοι φόβο, παρατηρήσεις κατά την σωματική ή νοητική ανάπτυξη του παιδιού, κλπ. Όλα αυτά, για να δικαιολογήσουν, γιατί οι Ιχθείς αισθάνονται τόσο εύθραυστοι και αγχωμένοι με την υγεία τους, από μικρά παιδιά.

Το μικρό Ψαράκι, διακρίνει στη συμπεριφορά της Μητέρας του μια σχεδόν υστερική αδυναμία. Κι επειδή ταυτίζεται με τη Μητέρα κατά κανόνα, υιοθετεί (ή πιο σωστά, απορροφά) όλα τα άγχη και τις φοβίες της. Το παιδί ανησυχεί μήπως πεθάνει, μήπως του επιτεθούν, μήπως το πληγώσουν. Φοβάται για κάθετί και (όπως θα έκανε η Μητέρα) παραπονιέται, σαν μάρτυρας και μεγαλοποιεί τους ίδιους του τους φόβους. Έπειτα, με τα χρόνια, καλλιεργεί έναν μοιρολατρισμό: είναι καταδικασμένο να του συμβεί κάτι φοβερό!

Αυτά τα παιδιά είναι τόσο παρατηρητικά και διαισθητικά, που συχνά φέρνουν τους γονείς σε δύσκολη θέση. Επίσης, μεγαλώνοντας, η αξιοθαύμαστη μνήμη τους, συγκρατεί γεγονότα και εντυπώσεις από τη βρεφική, νηπιακή, παιδική ηλικία, τα οποία ανακαλούν σαν τραυματικά. 

Φτάνοντας την ενηλικίωση, οι Ιχθείς, ίσως πιεσμένοι από τους γονείς και την πραγματικότητα, αφήνουν κατά μέρος τις αναμνήσεις, τα τραύματα και τις ονειροπολήσεις, θυσιάζουν ακόμα και την έμπνευση, τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους και μετατρέπονται σε θλιβερές, αγχώδεις, νευρωσικές υπάρξεις. Πολλοί καταφεύγουν στο αλκοόλ και τους εθισμούς, για να επιστρέψουν συμβολικά στην ευδαιμονία της παιδικής τους ηλικίας. Είναι οι <<θαυματουργοί εργασιομανείς>> που το βράδυ γυρίζουν σπίτι τους και πίνουν πολλά ποτήρια για να χαλαρώσουν. Το άλλο πρωί, είναι πάλι όρθιοι στην ώρα τους, για το καθήκον.

Οι ενήλικοι Ιχθείς έχουν πάντα ανάγκη για απόσυρση, μοναξιά και έναν βαθύ ύπνο. Δε βλέπουν την ώρα να αποχωριστούν την ενήλικη ζωή και να παλινδρομήσουν στα της παιδικής ηλικίας. Εκεί, στην ησυχία τους ονειροπολούν ξύπνιοι ή ονειρεύονται στο κρεβάτι τους, όλα αυτά που ποθούν, αλλά τους είναι δύσκολα στην πραγματικότητα. Άλλοι Ιχθείς υποφέρουν από αϋπνίες ή εφιάλτες και ζωηρά όνειρα. 

Η γυναίκα Ιχθείς

Το κορίτσι Ιχθείς, μεταβαίνει από την εφηβεία στην ενηλικίωση, φορτωμένη με τις πολλαπλές προσδοκίες της Μητέρας της και τα συναισθηματικά κατάλοιπα από την ταύτιση με την Μητέρα. Αγανακτεί με την κυριαρχικότητα της Μητέρας της στη ζωή της και αγανακτεί με την ανικανότητα του Πατέρα της να επέμβει για να φέρει τις ισορροπίες.

Ερωτικά, επιλέγει συντρόφους που είναι άβουλοι, όπως ήταν ο Πατέρας της και στη συνέχεια απογοητεύεται από αυτήν τους την αδυναμία. Η πρώτη της μεγάλη σχέση (που μπορεί κάλλιστα να καταλήξει σε επιπόλαιο γάμο) είναι συνήθως με κάποιον που της δείχνει πως την έχει ανάγκη και που συνήθως παρουσιάζει στην Ιχθείς τραύματα από προηγούμενες σχέσεις του, για να τον θεραπεύσει. Όταν συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει, η γυναίκα Ιχθείς αρχίζει τώρα να λυπάται τον εαυτό της. 

Και βγαίνει στην επιφάνεια, η μάρτυρας που κρύβει μέσα της. Μπερδεύει τον έρωτα με τη συμπόνοια, μέχρι που κάποτε βλέπει καθαρότερα πως έχει κι άλλα όνειρα στη ζωή της. Στην πραγματικότητα, ο αλτρουϊσμός της, θα έπρεπε καλύτερα να διοχετεύεται στην δουλειά της, παρά στο σύντροφό της. Υποφέρει το ίδιο όταν επωμίζεται τις ανασφάλειες του συντρόφου της, όσο θα υπέφερε αν την κακομεταχειριζόταν.

Η ενήλικη Ιχθείς, δεδιδαγμένη από τα νεανικά λάθη, επιλέγει προσεκτικότερα το υλικό για σχέση ή γάμο. Προτιμά μια υγιή σχέση μεταξύ ώριμων, ανεξάρτητων συναισθηματικά ατόμων, γιατί δεν θέλει με τίποτα να καταλήξει σαν τη Μητέρα της: εγκλωβισμένη μέσα σε έναν ατυχή γάμο, με τα παιδιά της ως όργανα εκτόνωσης.
Ο άνδρας Ιχθείς

Το αγόρι Ιχθείς, πέφτει στα ίδια λάθη με την κοπέλα Ιχθείς. Παρασύρεται νωρίς σε σχέσεις διαρκείας με άτομα που του προκαλούν οίκτο και που έχουν την ανάγκη του. Συχνά πέφτει σε μεγαλύτερες από αυτόν γυναίκες που βγήκαν από κατεστραμμένους γάμους. Άλλοτε πέφτει σε πληγωμένα άτομα με τραυματικό παρελθόν. Αισθάνεται υποχρέωσή του να καλύψει συναισθηματικά ερωμένες που δεν έχουν που αλλού να κρατηθούν και η υποχρέωση αυτή φτάνει ακόμα και ως το γάμο! 

Σύντομα, θα συνειδητοποιήσει οτι δεν θέλει πια να ασχολείται ολοκληρωτικά με τα ζητήματα του άλλου. Έχει κι αυτός τη δική του ζωή και το δικαίωμα να τη μοιράζεται με κάποιον που τον καταλαβαίνει. Έτσι, σιγά-σιγά αποστασιοποιείται και βγαίνει αθόρυβα από τη ζωή του άλλου. Διαφορετικά, μπορεί, όπως έκανε και η Μητέρα του, (με την οποία ταυτίζεται) να παραμείνει μέσα σε μια δυστυχισμένη σχέση που του κοστίζει τα όνειρά του. Σαν μάρτυρας ή σαν κάποιος που έχει ξεχάσει τον εαυτό του. Πολλοί Ιχθείς που δεν περνούν καλά στη σχέση τους πιά, ανέχονται συμπεριφορές ακραίας συναισθηματικής ή σωματικής εκμετάλλευσης, γιατί δεν είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους.

Το μείζον πρόβλημα στις σχέσεις του άνδρα Ιχθείς, είναι οτι δεν έχει μάθει να συζητά. Κρατάει τα παράπονά του και τις αδικίες για τον εαυτό του. Όσο πιο ανώριμος είναι, τόσο πιο πολύ θα υποφέρει και θα γίνεται έρμαιο. Δεν ξέρει πως αλλιώς να φερθεί: κλείνεται στον εαυτό του και αποφεύγει να δώσει λύση. Καταφεύγει σε εθισμούς. Αποκτά καταθλίψεις.

Ο ώριμος Ιχθείς, διδάσκεται από τα νεανικά του λάθη (συχνά με οδυνηρό τρόπο, που περιλαμβάνει ψυχολογικές ταλαιπωρίες) ώστε να μην δίνει περισσότερα από όσα παίρνει στις σχέσεις του. Επίσης, μαθαίνει να πατά γερά στα πόδια του, για να μπορέσει να γυρίσει σελίδα, μετά από μια κακή σχέση, χωρίς σύνδρομα συναισθηματικής εξάρτησης, κάπως πιο ανεξάρτητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Εικόνες θέματος από GelatoPlus. Από το Blogger.