ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Άνδρας-Γυναίκα)

6:56 π.μ.
Ψυχολογικό υπόβαθρο

Το παιδί Υδροχόος, μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου ο πρωταγωνιστής είναι ο Πατέρας του. Συμπεριφορές και απόψεις του Πατέρα, ενώ πιθανότατα δεν είναι ανεκτές από την οικογένεια και τον περίγυρο, εντυπωσιάζουν όμως το μικρό Υδροχόο και βρίσκουν σε αυτόν έναν υποστηρικτή. Αυτή η υποστήριξη των πιο ανορθόδοξων τάσεων του Πατέρα, είναι ο τρόπος του παιδιού να έρθει κοντά, με νοητό τρόπο, σε έναν <<μεγάλο>> και απόμακρο γονιό.

Η αποδοχή και η επιβράβευση είναι πολύ σημαντικά για το παιδί Υδροχόο. Όμως για κάποιο λόγο, πραγματικό ή φανταστικό, αισθάνεται ότι δεν έχει ο,τι χρειάζεται για να κάνει τους γονείς του περήφανους. (Ο Πλούτωνας είναι σε έξαρση στον Υδροχόο, άρα έχουμε έναν Σκορπιό στο τετράγωνο!) Αυτή η αίσθηση διαφορετικότητας, δημιουργεί τοίχους ανάμεσα στο παιδί και την οικογένειά του και, κατ'επέκταση, μεγαλώνοντας, με τον κόσμο και την κοινωνία. 

Ο έφηβος Υδροχόος προσπαθεί να ταιριάξει σε περιβάλλοντα υποκατάστατα της οικογένειας: η παρέα, η ομάδα, παίζει αυτό το ρόλο. Ωστόσο, τα χρόνια που πέρασε σαν παιδί, με την εντύπωση οτι <<δεν ανήκω πουθενά>>, έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθει αιώνια <<αουτσάιντερ>> και να νιώθει πιο άνετα μέσα σε παρέες <<αουτσάιντερ>>. Είναι ανοιχτός και προοδευτικός στις ιδέες των άλλων, τόσο δεκτικός ώστε, αλλάζει ιδεολογίες από καιρό σε καιρό. Γίνεται απρόσωπος.

Και ως ενήλικας, ο Υδροχόος έχει μόνιμα την τάση να αισθάνεται <<μόνος μες στο πλήθος>>. Όπως δεν <<κολλούσε>> σαν παιδί, έτσι παραμένει ανένταχτος και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Όμως, η εσωτερική του μοναξιά και το έντονο ψάξιμο, του έχουν δώσει μια πρόωρη θεωρητική σοφία, στην οποία πάντοτε είναι μπροστά από τους εκάστοτε συνομηλίκους του. Η ρετσινιά του <<απροσάρμοστου>>, τον κάνει να σκέφτεται διαφορετικά από το κοπάδι και να είναι δημιουργικός με τον δικό του, πρωτότυπο τρόπο.

Όπως οι Αιγόκεροι, έχοντας επίσης τον Κρόνο κυβερνήτη, ο Υδροχόος ενδιαφέρεται πολύ για το παρελθόν- αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Βλέπει τα κλασικά πράγματα με φρέσκια ματιά. Αυτό μπορεί στην καθημερινή του ζωή, να του κοστίσει την απομόνωση, καθώς το διαφορετικό, δεν είναι πάντα δημοφιλές. Η έλλειψη σταθερής προσωπικότητας και ιδεολογίας, κάνει τους γύρω του, δύσπιστους. Οι ξαφνικές του αλλαγές, τρομάζουν τους πιο <<σταθερούς>> τύπους. Και, όπως θα δούμε παρακάτω, όλο αυτό δημιουργεί προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις.

.

Η γυναίκα Υδροχόος

Το κορίτσι Υδροχόος, ακολουθεί τα βήματα του Πατέρα της και εξελίσσεται γενικά, σε μια δυναμική γυναίκα. Όπως οι άλλες δυο γυναίκες του Αέρα (Ζυγός, Δίδυμοι) την ενδιαφέρει να αποκτήσει ένα όνομα και μια δική της καριέρα

Αδυνατώντας όμως να ταυτιστεί με τη Μητέρα της, την οποία, όχι σπάνια, υποτιμά και ταπεινώνει, δυσκολεύεται να αγκαλιάσει την παραδοσιακά θηλυκή σεξουαλική της πλευρά. Η ταύτιση με τον λατρευτό της Πατέρα, την ωθεί σε πνευματικές ενασχολήσεις, παρά σε σωματικές. Πολλές Υδροχόοι είναι αβέβαιες για τη σεξουαλικότητά τους, για το τι θέλουν (δεν εννοώ την σεξουαλική ταυτότητα, αλλά τα γούστα, ευρύτερα). Στις πρώτες της σεξουαλικές εμπειρίες, λειτουργεί μηχανικά, με πνεύμα πειραματισμού, τέστ, παιχνιδιού. Παιχνίδι, στην ουσία, με τον εαυτό και με το σώμα της. Νευρικό παιχνίδι.

Το δίλημμα στη συναισθηματική ζωή της ενήλικης Υδροχόου είναι: συναίσθημα ή νόηση; Και παλινδρομεί από το ένα στο άλλο ακατάπαυστα. Όταν νιώθει ανασφαλής, μπορεί να γίνει, επιπόλαιη (ούτως ειπείν). Αλλά στο βάθος της ψυχής της, δεν είναι <<άστατη>>. Απλώς ψάχνει την ταυτότητά της. Μόλις βρεί τον εαυτό της, συνήθως κατασταλάζει. Αρκεί να βρεί την επιβεβαίωση από μέσα της- όχι από τους άλλους.Ο άνδρας Υδροχόος

Το αγόρι Υδροχόος, έχει εξίσου μεγάλο πρόβλημα να κατασταλάξει σε μια διαπροσωπική σχέση. Και πάλι, όπως η κοπέλα Υδροχόος, έτσι κι αυτός, ξοδεύει το χρόνο, τη σκέψη και την ενέργειά του σε δραστηριότητες από όπου θα πάρει την κοινωνική αποδοχή. Η προσπάθεια να βρεί τον εαυτό του συμμετέχοντας από παρέα σε άλλη παρέα κάθε είδους, δημιουργεί μέσα του μια συναισθηματική αστάθεια. Δεν μπορεί να αποφανθεί οριστικά για το ποιός είναι και τι θέλει, επομένως, ούτε να αφοσιωθεί σε έναν συναισθηματικό δεσμό.

Οι επιπόλαιες σεξουαλικές σχέσεις του νεαρού Υδροχόου,μοιάζουν με ένα εγκεφαλικό παιχνίδι. Αλλάζοντας έναν τάδε αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, προσπαθεί να βρεί την σεξουαλική του ταυτότητα (δεν εννοώ το φύλο του συντρόφου, εννοώ τα σεξουαλικά γούστα). Άλλωστε είναι ένας αναποφάσιστος, ακραίος και γεμάτος εκπλήξεις σύντροφος. 

Στην ενήλικη ζωή του, έχει ίσως αποκτήσει γνώσεις πάνω στο σεξ, αλλά δεν έχει ξεπεράσει το βασικό του πρόβλημα: πως είναι απρόσωπος. Αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, φίλους, συντρόφους, γούστα, ιδεολογίες, αισθητική. Μην έχοντας σταθερή κατεύθυνση, δεν ξέρει πως να δώσει συναισθηματική κάλυψη στη σύντροφό του. Είναι γενικά απρόθυμος να ανοιχτεί συναισθηματικά, ή ίσως δεν ξέρει <<τι να κάνει>> μέσα σε μια προσωπική σχέση. 

Κάποια στιγμή, αν είναι τυχερός, θα συναντήσει κάποια γυναίκα που, θα μπεί στον κόπο να ασχοληθεί με τα συμπλέγματά του. Κάποια που, είτε θα μοιάζει πολύ στην Μητέρα του, είτε θα θυμίζει την περσόνα του Πατέρα του και η οποία θα θίξει με ευαισθησία και προστατευτικότητα τις πληγές του. Ο Υδροχόος, δεν έχει θέματα <<ανδρισμού>>, και θα δεχθεί με προθυμία τη βοήθεια μιας γυναίκας, για να ξεπεράσει τον συναισθηματικό του κόμπο. Αν η ανοχή της γυναίκας και η υπομονή, κρατήσουν επί μακρόν, τότε ο Υδροχόος έχει βρει το ταίρι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Εικόνες θέματος από GelatoPlus. Από το Blogger.