ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Άνδρας-Γυναίκα)

5:32 π.μ.
Ψυχολογικό υπόβαθρο

Το παιδί Αιγόκερως, γεννιέται και μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου η Μητέρα παίζει κυρίαρχο ρόλο. Η οικογένεια είναι παραδοσιακή και υπάρχει ξεκάθαρη ιεραρχία ανάμεσα στα μέλη της. Η Μητέρα είναι στην κορυφή της πυραμίδας, ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει δύναμη και εξουσία, όλο και αυξανόμενη. Ο Πατέρας αντίθετα, μοιάζει παθητικός στα μάτια του παιδιού Αιγόκερω. Είναι μεν ένα αξιοσέβαστο μέλος της οικογένειας, αλλά είναι απόμακρος και δεν συμμετέχει τόσο στα του οίκου του, όσο η Μαμά. 

Για το μικρό Αιγόκερω, όλη η διαχείριση του σπιτιού περνά μέσα από τα χέρια της Μητέρας. Όλες οι μεγάλες και μικρές αποφάσεις. Εκείνη διευθύνει το σύμπαν. Όταν ο Πατέρας απουσιάζει από το σπίτι, το παιδί Αιγόκερως αισθάνεται οτι είναι ο <<δεύτερος τη τάξει>> αρχηγός, μετά τη Μητέρα- επομένως η επιστροφή του Πατέρα, είναι ένα γεγονός που του προκαλεί άγχος. 

Μέσα στο Κρόνιο σπίτι, το παιδί Αιγόκερως μαθαίνει ότι ανάμεσα στα καθήκοντά του είναι, να περνά αθόρυβο και απαρατήρητο. Μπροστά σε κόσμο αλλά και ανάμεσα στην οικογένεια, πρέπει να έχει σωστούς τρόπους- οτιδήποτε αυθόρμητο, το απαγορεύει στον εαυτό του. Παίρνει τις ευθύνες του στα σοβαρά: το χιούμορ του είναι επίσης σοβαρού είδους. Κυνικό και σατιρικό. Ακόμα και τις αστείες ιστορίες, τις διηγείται με ανέκφραστο ύφος.

Η Μαμά, εκτός από αρχηγός του σπιτιού, είναι συνήθως μια γυναίκα με φιλοδοξίες. Επιθυμεί να ανεβάσει το κοινωνικό προφίλ της οικογένειας. Μεταδίδει σε αυτό το παιδί την ανάγκη για οργάνωση και έλεγχο: είναι μια φιγούρα εξουσίας. Δεν της ξεφεύγει η ελάχιστη λεπτομέρεια, ώστε να κρατά σε <<σειρά>> την οικογένεια. 

Οι νεαροί Αιγόκεροι συνεπώς, αναζητούν ένα μέρος να σκαρφαλώσουν. Πρέπει να προεξέχουν των συνομηλίκων τους, πάση θυσία. Είναι γεννημένοι αρχηγοί κι από το πρώτο λεπτό που θα το καταλάβουν, είναι έτοιμοι για το επόμενο μάθημα: την ευθύνη της εξουσίας. Για να ελιχθούν ψηλά ωστόσο, δε θα διστάσουν καθόλου να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο. Θα χρησιμοποιήσουν από ανθρώπους, μέχρι τον ίδιο τους τον εαυτό: συχνά και το σώμα τους. Θεωρούνται οι <<ιδιοτελείς, αριβίστες, χρυσοθήρες>> του ζωδιακού και όχι άδικα (έχουν έναν Άρη σε έξαρση να δουλεύει γι'αυτούς!) Οι ωριμότεροι ωστόσο, μαθαίνουν να πηγαίνουν βήμα βήμα, με το σπαθί τους, με υπομονή. Όσοι έχουν δουλέψει με το χαρακτήρα τους, ξέρουν ότι η κορυφή θέλει την κατάλληλη εκπαίδευση και πως όποιος ανεβαίνει γρήγορα χωρίς αξία, γρήγορα και θα κατέβει.Η γυναίκα Αιγόκερως

Το κορίτσι Αιγόκερως, μεγαλώνοντας, βιάζεται να φύγει από το σπίτι, για να απομακρυνθεί από την ισχυρή επιρροή του μητρικού προτύπου. Η αντίδραση απέναντι στη Μητέρα της, την κάνει να μην συνειδητοποιεί στα νεανικά της χρόνια, ότι είναι αρκετά ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίζει τον κόσμο, όπως η Μαμά. 

Έπειτα είναι πολύ σημαντικό, το τι είδους σύντροφο θα επιλέξει. Αν ο πρώτος της έρωτας είναι κάποιος που δεν έχει φιλοδοξίες και δυναμισμό εφάμιλλό της, θα εξοργιστεί μαζί του, κι ίσως τον καταστρέψει συναισθηματικά.

Ας γυρίσουμε στα χρόνια της εφηβείας της, όταν δεν γνωρίζει ακόμα τις δυνατότητές της. Σαν έφηβη, η Αιγόκερως είναι συχνά, το τυπικό <<ασχημόπαπο>>. Γι'αυτό το λόγο ή με αυτό το αποτέλεσμα, δεν έχει αρκετή εμπιστοσύνη στην γοητεία της και δεν ξέρει τι να κάνει με τη θηλυκότητά της. 

Τα πρώτα -άντα, είναι πια η ηλικία της μεταμόρφωσης για την Αιγόκερω. Πολλές ξεκινούν ουσιαστικά τη ζωή τους στα τριάντα, ή βιάζονται να φτάσουν σε αυτές τις ηλικίες. Από αυτό το όριο μέχρι και τα βαθειά γηρατειά, η Αιγόκερως αποκτά τη μυστηριώδη, ώριμη, άγρια ομορφιά της <<σφίγγας>>. 

Μπορεί να γίνει η ιδανική σύντροφος για κάποιον που σκοπεύει να ακολουθήσει επιχειρηματική/πολιτική καριέρα, διότι δεν κουράζεται ποτέ να δουλεύει στο πλευρό του και να συμμετέχει στους σκοπούς του. Πέρα όμως από το πρακτικό κομμάτι της συμβίωσης, η Αιγόκερως έχει μια φανερή δυσκολία να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά της. Το συναίσθημα είναι κάτι ρευστό, που σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο- και η Αιγόκερως θέλει να είναι όλο το σύμπαν της σε τάξη. Θέλει να θέτει όρια ώστε να νιώθει καλά με το περιβάλλον της- και η οριοθέτηση αυτή είναι κάτι που πρέπει να δουλέψει σε όλη της τη ζωή.

Ο άνδρας Αιγόκερως

Το αγόρι Αιγόκερως, ταυτίζεται με τη Μητέρα του, την οποία τοποθετεί ψηλά και περιβάλλει με τον σεβασμό του. Θέλει μεν να μοιάσει στον Πατέρα του όταν μεγαλώσει, αλλά ακολουθεί τις τακτικές και τα σχήματα που του έμαθε η Μητέρα του, για να φτάσει εκεί. Παρατηρεί πως διαχειρίζεται η Μαμά τον Μπαμπά και πως εκείνη είναι η ακρογωνιαία λίθος στην οποία στηρίζονται όλοι. Μιμείται την <<σιγουριά>> με την οποία εκείνη αντιμετωπίζει τους ανθρώπους και την μεθοδικότητά της. 

Ο νεαρός Αιγόκερως είναι κατά κανόνα υλιστής και θα αγωνιστεί ο ίδιος, από μικρός, για γεμίσει το πορτοφόλι του. Υποτιμά κάπως την αξία της εκπαίδευσης και μπορεί να μην είναι ο <<άριστος>> μαθητής ή φοιτητής, αλλά να αποκτήσει εμπειρίες στο δρόμο. Πιστεύει στην παντοδυναμία της θέλησης και ξέρει ότι κάποτε θα φτάσει στην κορυφή, ακολουθώντας το σωστό ή το λάθος δρόμο. 
Όλοι οι παράδρομοι οδηγούν σε κάποιου είδους επιτυχία. Μαθαίνει από την ίδια του την εμπειρία και τους έμπειρους ανθρώπους, πως να παίξει το παιχνίδι της ζωής. Συχνά ξεκινά από χαμηλές θέσεις, χωρίς ντροπή και φτάνει κάποτε να δίνει αυτός συμβουλές στους αρχάριους.

Είναι αλήθεια, πως ο Αιγόκερως συνηθίζει να προσκολλάται (κάπως παρασιτικά) σε άτομα υψηλά ιστάμενα, ώστε να κερδίσει κάτι από αυτά. Βεβαίως θα καταβάλλει προσπάθεια για να τους αποδείξει την αξία του, αλλά κατά κανόνα, δεν τους πλησιάζει από συναίσθημα και δεν θα παραμείνει κοντά τους στα δύσκολα, από συναίσθημα. Η ψυχρή λογική του λέει, οτι δεν πρέπει κανείς να εμπιστεύεται κανένα. Οι συνθήκες αλλάζουν, οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι και οι καιροσκόποι που ξέρουν να εκμεταλλεύονται περιστάσεις, αυτοί επιζούν. 

Στις σχέσεις του, όπως είναι αναμενόμενο, πρέπει να έχει τον έλεγχο απόλυτα. Πολλές φορές οι Αιγόκεροι παντρεύονται για τους λάθος λόγους και γίνονται δυστυχισμένοι γι'αυτό. Επιλέγουν την σύντροφο που δείχνει <<σωστή>> και όχι τη γυναίκα που τους προσφέρει το αληθινό πάθος. Όχι λίγοι, μπλέκουν σε γάμους συμφέροντος (πχ. με την κόρη του αφεντικού) ή γάμο με μια γυναίκα που έχει κύρος και φήμη, οπότε γίνονται <<σύμμαχοι στην κοινωνική αναρρίχηση>>, (φράση από τον Λεφάκη).

Η εμπιστοσύνη μπορεί να λείπει από τους δεσμούς του Αιγόκερω. Όχι λόγω παραδοσιακού συντηρητισμού, αλλά για να προστατεύσει τα κεκτημένα του, κρατά τη σύντροφό του <<στην κουζίνα>>. Μπορεί να την επιφορτίσει με το νοικοκυριό και τη φροντίδα πολλών τέκνων, ώστε να μην έχει καθόλου κοινωνική ζωή. Όταν ο έλεγχός του καταντά παρανοϊκός, οι σχέσεις του κινδυνεύουν από διάλυση, ρήξη. Ενδέχεται λοιπόν να κάνουν πολλούς γάμους και να έχουν σταθερές εξωσυζυγικές σχέσεις χρόνων. Όλα αυτά τα διατηρούν παράλληλα, με αξιοθαύμαστη διάρκεια και αφοσίωση. Δεν εγκαταλείπουν οριστικά, ούτε την σύζυγο, ούτε την ερωμένη. Άλλωστε η στατικότητα και η διατήρηση των δομών ως έχουν, είναι το κέντρο της Αιγοκέρειας φιλοσοφίας.

1 σχόλιο:

  1. παρολου που δεν πιστευω αυτες τις πιπες που της γραφει ενας εμπειρος η μια εμπειρη γυναικα / ανθρωπος για να παραπλανησει τα θυματα του,χαχαχαχ με καναται και γελασα συνεχιστε την πλυση εγκεφαλου ανθρωπου,ολα αυτα ειναι μαλακιες περι ζωδιου,γιατι? Γιατι ειναι σαν να καθοριζεται τον καθε ανθρωπο σε μια συγκεκριμενη λοριδα χωρις να του αφηνεται περιθωρια σκεψεις Δεν ειμασται ρομποτακια και δεν θα γινουμε ποτε.Ενας ανθρωπος που μεγαλωσε με ανθρωπους καλους δεν μπορει να αλλαζει απο την μια δηλαδη να φεραιτε οπως ο τοξοτης η διδυμος και ξαφνικα να τον ταυτιζουμε με αιγοκερω,καλα μερικα απο αυτα δεν βγαζουν και πολυ νοημα, αλλα θα πω στην πορεια ολοι αλαζουμε αποτομα οταν συναναστρεφομαστε με κατατωτατους ανθρωπους και "Low IQ " Γι αυτο κανται μια περιστροφη γυρω απο τον εαυτο σας 360 μοιρες οχι σαν τον κοριτσακι απο τον εξορκιστη και δειται κατα ποσο ισχυουν και για σας αυτα αντε και γαμηθειται εσεις και η αστρολογια σας,και οι μαλακισμενη η κοινωνια σας,απανθρωπα καθηκια. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Εικόνες θέματος από GelatoPlus. Από το Blogger.