ΤΟΞΟΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Άνδρας-Γυναίκα)

10:07 π.μ.

Ψυχολογικό υπόβαθρο

Το παιδί Τοξότης, επηρεάζεται δυναμικά από τον Πατέρα, παρά από τη Μητέρα του. Όπως τα άλλα 2 ζώδια της Φωτιάς (Κριό, Λέοντα), υιοθετεί τον πατρικό ιδεαλισμό, ωστόσο, σε σύγκριση με τους προαναφερθέντες, ο ιδεαλισμός του είναι πολύ λιγότερο ατομικός και περισσότερο συλλογικός. Ο Τοξότης περιπλανιέται στα δάση της συλλογικής συνείδησης: είναι ευαισθητοποιημένος κοινωνικά, πολιτικοποιημένος, ιδεολόγος, φιλόσοφος, θρησκευτικός οπαδός και υπηρέτης του (γραπτού και άγραφου) Νόμου-λίγο περισσότερο του άγραφου ίσως.

Αν και το παιδί Τοξότης λατρεύει τον Πατέρα του, ωστόσο κάπου αισθάνεται προδομένος από αυτόν. Αν ο πατέρας λείπει πολύ από το σπίτι, είτε κυνηγώντας τα επαγγελματικά του, είτε αποκτώντας εμπειρίες και διασκεδάζοντας. Ο Τοξότης αισθάνεται θυμό προς τον Πατέρα. <<Γιατί ο πατέρας δεν ασχολείται μαζί μου, παρά, έχει τη δική του ζωή εκτός σπιτιού; Με βαριέται; Δεν βρίσκει ενδιαφέρον μαζί μου;>> Κι άλλα τέτοια. 

Ένα παιδί που αισθάνεται απόρριψη από τον θεοποιημένο Πατέρα, προσπαθεί να βρει αυτό που του λείπει μέσα σε ομάδες, έξω από το σπίτι. Ο πληγωμένος έφηβος Τοξότης, συχνά παρεισφρύει σε ομάδες: ύποπτες παρέες, συμμορίες, κομματικές οργανώσεις, ιδεολογικές οργανώσεις, θρησκευτικές οργανώσεις, αθλητικές... Εκεί βγάζει μια φλογερή και δυναμική πλευρά, όμως κατά βάθος, το παιδί μέσα του, παραμένει συναισθηματικά ακάλυπτο. Μέσα του διαρκώς θα αναρωτιέται για τα πιστεύω του.

Ο νεαρός Τοξότης, έχει φιλελεύθερες απόψεις και ανεξάρτητη σκέψη. Είναι επαναστάτης, ωστόσο δεν του αρέσει (και δεν είναι κατάλληλος) για πρακτικούς αγώνες, προτιμά την διαλεκτική. Είναι μάλλον θεωρητικός και πάντα ανεκτικός συνομιλητής. Όπως και ο Λέων, παίρνει εύκολα φωτιά με μια υψηλή Ιδέα, όμως η φλόγα σβήνει σύντομα, όταν έρχεται σε επαφή με την πραγματικότητα. Είναι ο αγνός ουτοπιστής, που δεν θέλει να πιστέψει πόσο ελαττωματικός είναι ο Κόσμος και ο Άνθρωπος. Απογοητευμένος, αποσύρεται από τη δράση και πάει για άλλα.

Ο ενήλικας Τοξότης, όπως και ο Ζυγός, ασχολείται με επαγγέλματα που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη. Ο μεν Ζυγός είναι αρκετά ρεαλιστής και κομφορμιστής: αν οι Νόμοι λένε έτσι, έτσι θα πράξει ο Ζυγός για το συμφέρον του. Ο δε Τοξότης δεν μπορεί να βάλει το συμφέρον πάνω από το δίκαιο της συνείδησής του: η νοοτροπία και η φιλοσοφία του, είναι εξόχως Δυτικότροπες. Ο Τοξότης αρνείται το Νόμο της ζούγκλας, την αδικία, την απανθρωπιά. Σε αντίθεση με τα ζώδια του Νερού (Ιχθύ, Σκορπιό, Καρκίνο), αυτός ο εκπρόσωπος της Φωτιάς, αρνείται να ρίξει νερό στο κρασί του. Απεχθάνεται τον Ανατολίτικο τρόπο σκέψης, όπου: <<όλα αλλάζουν, η ηθική αλλάζει, το σωστό και το λάθος μεταβάλλονται από τη μια στιγμή στην άλλη, το δίκαιο είναι υποκειμενικό, τρέχον, η προσαρμογή το ζητούμενο>>. 

Στις σχέσεις τους πάντως οι ενήλικοι Τοξότες, κουβαλάνε τα βάρη του Πατέρα τους. Δεν τους αρκεί η συντροφιά ενός ατόμου για 24 ώρες το 24 ωρο. Δεν μπορούν να αποκλειστούν, στον ίδιο χώρο, με το ίδιο άτομο. Η μοναχική φυγή και η περιπέτεια είναι στο αίμα τους. Αλλάζουν παρέες εύκολα. Είναι κυνηγοί που κάθε μέρα αναζητούν καινούριο θήραμα. Διαφορετικά η ρουτίνα τους δημιουργεί ανασφάλεια: δεν θέλουν να καταντήσουν όπως η Μητέρα και ο Πατέρας τους... Είναι οι αιώνιοι εργένηδες με τη συντροφιά ενός σκύλου. Διασκεδάζουν και επιστρέφουν μόνοι στο σπίτι. Το πώς ωριμάζουν και δεσμεύονται, θα το δούμε παρακάτω, ξεχωριστά για το κάθε φύλο.


Η γυναίκα Τοξότης

Το κορίτσι Τοξότης, έχει ιδιαίτερο δέσιμο με τον Πατέρα της και συνεπώς η σχέση της μαζί του, είναι καθοριστική για την διαμόρφωση της ψυχολογίας της. Το αρσενικό κομμάτι της ψυχής της, αναπτύσσεται εις βάρος του θηλυκού. Αυτό δεν σημαίνει οτι η Τοξοτίνα είναι <<ανδροπρεπής>>,  αλλά σε κάθε περίπτωση, βαδίζει στη ζωή της με τις ανδρικές αρχές. 

Η επιρροή της Μητέρας της είναι ανίσχυρη επάνω της: όπως η Κριός και η Λέων, αισθάνεται συχνά συμπόνοια για τη Μητέρα, αλλά ποτέ δεν θα ταυτιστεί απόλυτα μαζί της. Οιδιπόδεια συμπλέγματα, δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν μεταξύ παιδιού-Τοξοτίνας και Μπαμπά. Επίσης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ανταγωνισμού, σε κάποιες περιπτώσεις, μεταξύ αυτής και της Μητέρας της. 

Η έφηβη Τοξότης, δεν είναι το τυπικό ρομαντικό/εύθραυστο/ανυπεράσπιστο κορίτσι (δεν είναι Ιχθύς, δεν είναι Παρθένος!). Ξεχωρίζει για την προσωπικότητά της, τις απόψεις της, το μυαλό της. Μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό διανοούμενη, με κοφτερή λογική, δικιά της κοσμοθεωρία. Είναι αθλητική, ανεξάρτητη, με σαφείς στόχους για σταδιοδρομία. Όμως, κάτω από όλα αυτά, η Τοξοτίνα κρύβει κάποιο άγχος αναφορικά με τη θηλυκότητά της. Φοβάται οτι ίσως δεν είναι αρκετά <<θηλυκό>>, ειδικά στα μάτια των ανδρών. 

Αυτή η ανησυχία πρέπει να τερματιστεί σύντομα και ο καλύτερος τρόπος, είναι η (συνήθως αρκετά πρόωρη) σεξουαλική εξερεύνηση. Η Τοξότης πασχίζει τότε να συνδυάσει την πνευματώδη εικόνα της με μια εκρηκτικά σεξουαλική περσόνα. Κάποτε φθάνει στο σημείο να χρησιμοποιεί το σώμα της για να λύσει όλα τα προβλήματα μέσα σε μια σχέση. Το σεξ είναι το πιο εύκολο μέσο επικοινωνίας. Έτσι, οι σύντροφοί της, αρχίζουν σταδιακά να την αντιμετωπίζουν σαν ένα <<κομμάτι κρέας>>, παρά σαν μια προσωπικότητα με ανασφάλειες κι ευαισθησίες. 

Ωριμάζοντας, η κοπέλα Τοξότης, συνειδητοποιεί ότι δεν της αρκούν οι δεσμοί <<σεξουαλικού χαρακτήρα>>. Αισθάνεται θύμα των ανδρών, απογοητεύεται θεωρώντας οτι όλα τα αρσενικά θέλουν μόνο το σεξ από εκείνη. Προσπαθεί να βρει τον άνδρα που ενσαρκώνει το ιδανικό της: κάποιον που σίγουρα μοιάζει στον Πατέρα της, κάποιον που θα είναι συνοδοιπόρος της στη ζωή κι όχι μόνο στο κρεβάτι. (Όχι τυχαία, θα δεθεί με άνδρες μεγαλύτερους σε ηλικία, προστατευτικούς, πατρικούς, αλλά και συχνά <<αυστηρούς>> μαζί της.) Κάπως έτσι, συμφιλιώνεται με τη θηλυκή της πλευρά και καλλιεργεί ένα δικό της, ιδιαίτερο πρότυπο θηλυκότητας, μια ανεξάρτητη (μα κατά βάθος εύθραυστη) <<ντίβα>>.Ο άνδρας Τοξότης

Το αγόρι Τοξότης, έχει μια ελαφρά διαφορετική επιρροή, προερχόμενη από το Πατρικό πρότυπο. Θέλει να γίνει τόσο επιτυχημένος όσο αισθάνεται οτι είναι ο Πατέρας του, αλλά κατά βάθος δεν πολυ-πιστεύει στον εαυτό του. Γι'αυτό, αν και έχει υψηλούς στόχους, δεν βιάζεται να τους πετύχει ή δεν αναλαμβάνει ευθύνες με ιδιαίτερη σταθερότητα. Ελπίζει μόνο πως <<ό,τι είναι τυχερό, θα έρθει από μόνο του>>.

Ο νεαρός Τοξότης, δεν αγαπά την οργάνωση, το πρόγραμμα, τη μεθοδικότητα. Η αλήθεια είναι οτι δεν αγαπάει τη σκληρή δουλειά! Κατά κάποιο τρόπο, πιστεύει οτι στο τέλος, κάτι θα βγει, μικρό ή μεγάλο... Συνεπώς, δύσκολα θα αποδώσει το 100% των ικανοτήτων του και δύσκολα θα δει τις πρωτοποριακές του ιδέες να αποδίδουν καρπούς. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό στα νεανικά χρόνια και στην εκπαίδευση, κάποιος να ενθαρρύνει τις φιλοδοξίες του Τοξότη.

Πολλοί Τοξότες, βρίσκουν στο πρόσωπο μιας συντρόφου/συζύγου, τον σύμμαχο και τον καταλύτη για να εκτοξευθούν. Με μια δυναμική γυναίκα στο πλευρό τους, βλέπουν αποτελέσματα που ποτέ δεν θα περίμεναν. 

Στα ερωτικά, ο νεαρός Τοξότης, καλλιεργεί τον ανδρισμό του, κυρίως σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αντροπαρέες: ποικίλα σπόρ, ταξίδια, βόλτες σε απαγορευμένα στέκια, έμπειρες ερωτικά γυναίκες, κυνήγι μεγαλύτερων γυναικών με τη συντροφιά τολμηρότερων φίλων. Ο τυπικός έφηβος Τοξότης, είναι τρομερά αμήχανος ως προς την γήινη-σωματική του υπόσταση: είναι ο άχαρος τύπος που φλερτάρει με άτσαλο χιούμορ την κοπέλα που τον ενδιαφέρει, περιμένοντας εκ των προτέρων την απόρριψη. 

Όταν ερωτεύεται ωστόσο, ο Τοξότης, <<χάνει τη μπάλα>>. Μπορεί να είναι ερωτευμένος με μια γυναίκα, αλλά να κάνει σεξ με κάποια άσχετη. Μπορεί να διαφημίζει την σεξουαλικότητά του στις ανδροπαρέες, όμως, όταν βρίσκεται με τη γυναίκα που αγαπά, να μην μπορεί να εμβαθύνει, να μη <<χτίζει>> σχέσεις.

Λόγω της τέλειας επιρροής από τον Πατέρα του, ο άνδρας αυτός προτιμά τη συντροφιά άλλων ανδρών (φίλων, συναδέλφων, συγγενών, γιών) και δίνει δευτερεύοντα ρόλο στο γυναικείο φύλο. Για παράδειγμα, θα ντρεπόταν και θα έπληττε, να περνά το χρόνο του με ένα <<κορίτσι για σπίτι>>, αλλά αντίθετα, θα καμάρωνε να τον συντροφεύει μια γυναίκα με <<ανδρικά ιδανικά>> και ανδρικό τρόπο ζωής. Μια γυναίκα που <<φοράει παντελόνια>> θα ήταν ένας καλός λόγος για δέσμευση. 'Αλλωστε ο ίδιος, απορρίπτει με αηδία, οτιδήποτε θηλυκό υπάρχει μέσα του. Συνεπώς, θα ήταν πρόκληση για γερά νεύρα, η συνύπαρξη με γυναίκες που θέλουν <<εκδηλωτική αγάπη>>.

Όσο ωριμάζει και μάλλον μετά τη μέση ηλικία, ο Τοξότης, αφήνει χώρο για το πολύ ρευστό συναίσθημα. Δείχνει κατανόηση προς τους υπερευαίσθητους χαρακτήρες και μετριάζει το καυστικό του χιούμορ, που απωθεί τους κάπως <<πιο μυγιάγγιχτους>> τύπους ανθρώπων. Η σοφία έρχεται κάπως αργά. 

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά θα θέλαμε κι άλλες πτυχές αυτού του ζωδίου!!! Πότε υπολογίζετε να γίνει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξηγήστε μου σε ποιόν τομέα ειδικά θέλετε ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Εικόνες θέματος από GelatoPlus. Από το Blogger.