ΖΥΓΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Άνδρας-Γυναίκα)

3:40 π.μ.
Ψυχολογικό υπόβαθρο


Το παιδί Ζυγός, σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία, τείνει να έρχεται στον κόσμο, από ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε κρίση. Ζευγάρια που διαφωνούν, που είναι αντίθετοι χαρακτήρες, έχουν μεγάλες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα παιδί Ζυγό- που από τη φύση του έχει την ικανότητα να ενώνει τα δυο άκρα. Το παιδί Ζυγός φέρνει τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια, είναι η συγκολλητική ουσία που κρατά όλα τα άτομα ενωμένα. 

Στα μάτια του παιδιού Ζυγού, οι γονείς αντιπροσωπεύουν τα αντίθετα φύλα, που πρέπει, παρά τις θεμελιώδεις τους διαφορές, να βρουν κοινό τόπο για να συνυπάρξουν. Η Μητέρα, δεν είναι παρά η Αφροδίτη και ο Πατέρας, φυσικά, ο Άρης. Οι νεαροί Ζυγοί δεν διστάζουν να αναμιγνύονται σε καυγάδες και εντάσεις, για να απαλύνουν την ατμόσφαιρα. Γι'αυτό άλλωστε χαρακτηρίζονται ως <<ειρηνευτές>> και <<διπλωμάτες>>.

Όμως η τάση του παιδιού Ζυγού για εξομάλυνση, θα αποβεί μοιραία κατά τη διαμόρφωση του ενήλικα χαρακτήρα του: ο Ζυγός μαθαίνει να χαμηλώνει τους τόνους και να αποφεύγει την έκφραση των συναισθημάτων ή της άποψής του, ώστε να μη φανεί <<φανατικός>>. Αργότερα, τα συγκρατημένα λόγια και συναισθήματα, δημιουργούν μια προβληματική, αγχώδη προσωπικότητα. (Αγχώδη: ο Κρόνος είναι σε έξαρση στο ζώδιο του Ζυγού). Ψυχολογικά μιλώντας, οι Ζυγοί που υπερεκλογικεύουν τα συναισθήματα και τα μεταμφιέζουν με άσκοπα <<λόγια>>, εμφανίζουν παράξενες, ασυνήθιστες εκρήξεις, σωματοποιημένα συμπτώματα και την λεγόμενη <<υποχονδρία>>. 

Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στο κατώφλι της ενηλικίωσης, οι Ζυγοί, αρχίζουν να απασχολούνται επιμελώς με την κοινωνική τους εικόνα. Και πάλι, εξαιτίας του εξηρμένου Κρόνου, οι Ζυγοί θεωρούν το κοινωνικό τους φαίνεσθαι πολύ σημαντικότερο από το εσωτερικό- συναισθηματικό τους είναι. Στην πραγματικότητα, ποτέ ο τρόπος ζωής τους δεν είναι αρκετά αυθεντικός και ειλικρινής. Οι σχέσεις τους είναι κυρίως σχέσεις κοινωνικής αποδοχής, παρά εσωτερικής κάλυψης. 

Αρκετά χειρότερα, πολύ Ζυγοί επιλέγουν συντρόφους που τους φθείρουν ψυχολογικά, αλλά δεν χωρίζουν για να μην πληγεί το κοινωνικό τους γόητρο. Οι μισοί Ζυγοί αγωνίζονται να συντηρήσουν ένα γάμο που τους δίνει κύρος, ενώ οι άλλοι μισοί φοβούνται όλη τους τη ζωή να δοκιμάσουν τον γάμο. (Ενδεχομένως οι τελευταίοι να έχουν αρνητική γνώμη για το γάμο, εξαιτίας των γονιών τους). Όλοι καταδιωκόμαστε από τις παιδικές μας μνήμες, αλλά οι Ζυγοί ιδιαίτερα. Ασυναίσθητα, πολλοί Ζυγοί αναπαράγουν το μοντέλο γάμου των γονιών τους, μόνο για να ξαναζήσουν την κόλαση ή τον παράδεισο των παιδικών τους χρόνων. Οι προσδοκίες είναι υψηλές: σύντομα όμως ο μήνας του μέλιτος τελειώνει, και οι Ζυγοί πέφτουν απ'τα σύννεφα. Το καινούριο κλίμα είναι ψυχροπολεμικό. Οι Ζυγοί υποχωρούν και κρατούν τα συναισθήματά τους για τη στιγμή της έκρηξης (μια διανοητική έκρηξη, μια δίκη!). Διαλέγουν τα λόγια τους, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να κόψουν στα δύο τον άλλο, με τη μια. Ο άλλος, είτε μένει και υποφέρει, είτε φεύγει.

Πνευματικά, οι Ζυγοί παρουσιάζουν την γνωστή Αέρινη περιέργεια, αλλά όχι σαν αυτή των Διδύμων. Επιστρατεύουν τα εγκεφαλικά τους χαρίσματα για χάρη της κοινωνικής τους καταξίωσης, παρά για να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο. Οι Ζυγοί, τυπικά απολαμβάνουν την παιδεία- είναι μάλλον μαθηματικά μυαλά, όμως τα καταφέρνουν καλά και στην τέχνη του λόγου. Γιατροί, δικηγόροι, ψυχολόγοι, διοίκηση επιχειρήσεων- είναι εκεί για να λύσουν τις δύσκολες εξισώσεις. Αν πάλι η Νομική και οι Πολιτικές επιστήμες δεν τους κερδίσουν, θα αφοσιωθούν στις τέχνες και την Ομορφιά. (Παράδειγμα: ένας Ζυγός με δύσκολα παιδικά χρόνια, θα ασχοληθεί με τη διακόσμηση σπιτιών, φέρνοντας την αρμονία κατ'οίκον).

Για να επανέλθουμε στην ψυχολογία των Ζυγών: γεγονός είναι ότι στη ζωή τους οι Ζυγοί, σπάνια αρέσκονται να ξύνουν την επιφάνεια. Δεν είναι θέμα <<ρηχότητας>>, αλλά αποφυγής των δυσεπίλυτων προσωπικών τους προβλημάτων. Οι Ζυγοί έχουν σχεδόν πάντα θέματα με τους γονείς τους: έχουν καταπιεσμένο θυμό, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι. Υποβόσκει θυμός και εχθρότητα μέσα τους, γιατί δεν μπορούν να εκφραστούν συναισθηματικά (χωρίς μάσκα), σε πρώτη φάση. Όσοι γνωρίζουν βαθύτερα έναν Ζυγό, εκπλήσσονται από την ύπαρξη τέτοιων εχθρικών συναισθημάτων- κάτω από το αφροδίσιο, τρυφερό προφίλ. Έχουμε την αίσθηση ότι τα ζώδια της Αφροδίτης (Ζυγός, Ταύρος) είναι ζεστά, ήπια, άνετα, αγαπησιάρικα. Λοιπόν δεν είναι! Απλώς είναι καλοί ηθοποιοί και διπλωμάτες. 
Ο Άντρας Ζυγός

Ο άνδρας Ζυγός βολεύεται με σχετική άνεση στο μοντέλο συναισθηματικών σχέσεων και γάμου, που περιγράψαμε παραπάνω. Οπαδός των μακρόχρονων σχέσεων και του γάμου καθώς είναι, ίσως εμπλακεί μεμιάς σε έναν επίσημο δεσμό όπου απλώς θα περνούν κι οι δύο καλά και <<ήρεμα>>, χωρίς να θίγουν τα βαθύτερα συναισθήματά τους. Αργότερα, αυτή η επιλογή του, θα επιφέρει την ψυχρότητα: συνειδητοποιεί ότι το ταίρι που επέλεξε δεν ήταν αυτό που νόμιζε και οι βαθύτερες ανάγκες του δεν καλύπτονται. Ακόμα χειρότερα, νιώθει πως δεν είναι ο εαυτός του, αλλά παίζει κάποιο ρόλο. Δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του και κατηγορεί τον άλλο γι'αυτό. 

Η Αφροδίτη χαρίζει σπάνια εξωτερική ομορφιά στους Ζυγούς: αυτό συχνά λειτουργεί εις βάρος τους. Οι σύντροφοι των Ζυγών, τους αντιμετωπίζουν σαν ένα όμορφο ερωτικό άθυρμα, ξεχνώντας ότι έχουν και προσωπικότητα. Κι αυτή η προσωπικότητα δεν είναι τόσο ήρεμη και άνετη όσο δείχνει εξωτερικά! Οι επιπόλαιοι σύντροφοι που διαλέγουν, σπάνια μπορούν να ερμηνεύσουν τις ψυχικές μεταπτώσεις και την βαθύτερη μελαγχολία των Ζυγών. Οι Ζυγοί δύσκολα θα αγαπηθούν με τον τρόπο που έχουν ανάγκη: ουσιαστικά δε φταίνε οι σύντροφοί τους γι'αυτό, αλλά οι ίδιοι οι Ζυγοί, που αποφεύγουν τα βαθιά νερά.

Ο Ζυγός δύσκολα μένει ικανοποιημένος εσωτερικά. Βλέπουμε άνδρες Ζυγούς να ξοδεύουν όσα χρήματα βγάζουν για να υποστηρίξουν την φανταχτερή εικόνα τους. Οι πιο ανώριμοι από αυτούς, έχουν οικονομικά παρεπόμενα. Μέχρι να τα βρουν με τον εαυτό τους (να μάθουν δηλαδή να εκφράζονται με αμεσότητα, να είναι ειλικρινείς και να μην χαϊδεύουν τ'αυτιά των άλλων), ίσως να υποφέρουν από μια βαθύτερη μοναξιά, που ο κοινωνικός περίγυρος αγνοεί.
Η γυναίκα Ζυγός

Η γυναίκα Ζυγός, έχει πάντα μεγαλύτερη δυσκολία να βρει την θέση της στον κόσμο, απ' ό,τι ο άνδρας. Ανήκει σε ζώδιο Αρσενικό (με θετική πολικότητα), και συνεπώς το αρσενικό στοιχείο (ή, αν προτιμάτε, η αρσενική πλευρά της ψυχής) είναι ισχυρό μέσα της. Η Ζυγός θέλει να γίνει μια επιτυχημένη επαγγελματίας, μια γυναίκα με σημαντικές ιδέες, με προτεταμένη τη λογική έναντι του συναισθήματος. Είναι κατά κανόνα θηλυκή και μάλλον γοητευτική- αλλά δεν υπολογίζει πολύ την θηλυκότητα και αναζητά ίση μεταχείριση με το αρσενικό φύλο.

Αν και είναι γνωστή για την εκτίμησή της στο θεσμό του γάμου, ωστόσο ποτέ δεν θα υιοθετήσει τη νοοτροπία της <<νοικοκυράς>>. Επιζητά μια ισότιμη, πνευματώδη σχέση- ωστόσο η φυσική της γοητεία την καθιστά συνηθέστερα ένα ερωτικό αντικείμενο στα μάτια του συντρόφου της. Μπορεί να εξαγριωθεί αν διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Παρ'όλ'αυτά, αν ο σύντροφός της πληροί τις κοινωνικές προδιαγραφές (απολαμβάνει κάποιο κύρος, κάποιο στάτους μαζί του), η Ζυγός ίσως να <<κυλήσει>> σε μια σχέση μαζοχιστικού τύπου. Θα επιτρέψει την συναισθηματική εκμετάλλευση, αν η δημόσια εικόνα της δίπλα του, είναι ικανοποιητική. Άλλωστε, μια δυσλειτουργική σχέση δεν είναι κάτι αφύσικο γι'αυτήν, αλλά ίσως μια πρόκληση. 

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα και πολλά μπράβο,

    Από τις καλύτερες αναλύσεις που έχω διαβάσει!! Διάβασα συγκεκριμένα για Ζυγό, Τοξότη, Ιχθύ και η ψυχολογική σου εμβάθυνση είναι σοκαριστική! :) Σαν να προδικάζεις όμως μία ατυχή εξέλιξη των πραγμάτων, δεν αφήνεις περιθώρια για καλά σενάρια ούτε υποδεικνύεις πώς θα μπορούσε κάθε ζώδια να δουλέψει με τα προσωπικά του εμπόδια.. Συγχαρητήρια πάντως για την πολύ συγκροτημένη και διεισδυτική προσέγγισή σου! Θα ήθελα πολύ να έγραφες και για τη σεξουαλικότητα και τα ταιριάσματα και των υπόλοιπων ζωδίων!!

    Να είσαι καλά!
    μία φίλη Ιχθείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Εικόνες θέματος από GelatoPlus. Από το Blogger.