ΛΕΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Άνδρας-Γυναίκα)

5:24 π.μ.

Ψυχολογικό υπόβαθρο

Ο Λέων είναι το δεύτερο ζώδιο της Φωτιάς, αλλά διαφέρει σημαντικά από τον Κριό. Οι Κριοί είναι ιδεαλιστές ατομικά και συναισθηματικά, ενώ οι Λέοντες είναι ιδεαλιστές-θεωρητικοί. Με τον Ποσειδώνα σε έξαρση στο ζώδιό του, ο Λέων είναι λιγότερο εγωιστικός από τον Κριό (όπου σε έξαρση είναι ο Ήλιος). 

Όπως όλα τα ζώδια της Φωτιάς, έτσι και ο Λέων επηρεάζεται πρωτίστως από τον Πατέρα και λιγότερο από τη Μητέρα. Ο Πατριαρχικός ιδεαλισμός (θρησκεία, ηθική, φιλοσοφία του Μπαμπά) είναι σημαίνων στο παιδί Λιοντάρι, που ζει μέσα σε μια ιδεολογική φαντασίωση. Τα λιονταράκια έχουν έναν υπέροχο αξιακό σύστημα- πλην όμως μη ρεαλιστικό. Η ζωή τους είναι δύσκολη, επειδή υπηρετούν σε ακραίο βαθμό, τους κώδικες τιμής τους. Δε βάζουν νερό στο κρασί τους και συχνά κατηγορούνται ως <<τελειοθήρες>>. Η τελειοθηρία τους, δεν επιτρέπει χώρο για παρεκκλίσεις, οι ίδιοι κριτικάρουν πολύ τους άλλους και βέβαια, δεν δέχονται να ανανεώσουν τις κλασικές, συντηρητικές τους αξίες. Φοβούνται να ακολουθήσουν την <<καινούρια οδό>> γιατί το υποσυνείδητό τους τους λέει: <<Τί θα σκεφτόταν ο Μπαμπάς, αν ζούσα διαφορετικά τη ζωή μου, απ'ό,τι μου δίδαξε εκείνος;>>. Αποτέλεσμα είναι ο αυτοπεριορισμός.

Η ανάγκη για αποδοχή, είναι κάτι ακόμα που παίρνουν από τη σχέση με τον Πατέρα τους τα λιοντάρια. Θέλουν να επιδοκιμάζονται. Πολύς κόσμος θεωρεί οτι οι Λέοντες είναι απλώς <<πομπώδεις>> κι επιδεικτικοί- δεν είναι αυτό το θέμα, απλώς έχουν πραγματικά ανάγκη την αποδοχή. Φοβούνται οτι ίσως να μην την πάρουν.. έτσι επανέρχονται περιμένοντας ένα σημάδι εκτίμησης. Είναι σημαντικό για κάθε λιοντάρι να μάθει να αντλεί επιβεβαίωση από μέσα του, κι όχι από τους άλλους. Η αποδοχή από τον ίδιο τους τον εαυτό είναι το κλειδί της ψυχολογίας τους. Αν την επιτύχουν, μπορούν να ριφθούν σε δημιουργικές ενέργειες.

Ο περίφημος ιδεαλισμός, είναι μεγάλο κομμάτι του ψυχισμού του Λέοντα. Ένας καινούριος σκοπός, μια καινούρια σπίθα, τον φορτίζουν με ενθουσιασμό. Δεν φοβάται να αναλάβει ευθύνες. Μόλις θα δώσει το λόγο του, θα κολλήσει εκεί. Αυτό τον κάνει ικανό διευθυντή, μάνατζερ, κ.ο.κ.

Υπάρχουν βέβαια και οι <<σκοτεινές>> περιπτώσεις Λεόντων. Αν για κάποιο λόγο ο Πατέρας είναι αδύναμη φιγούρα μέσα στο σπίτι, αν λείπει η επιρροή του Πατέρα (ο Πατέρας δεν είναι εν ζωή, είναι άρρωστος, είναι υπερήλικας,κ.ο.κ.) και η Μητέρα επικρατεί, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το παιδί Λέοντα, να δυσκολευτεί να <<βρει τον εαυτό του>>. Δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και να παρουσιάσει μια αποκρυσταλλωμένη προσωπικότητα. 

Άν το παιδί Λέων πείσει τον εαυτό του οτι το περιβάλλον του το απορρίπτει ή δεν το σέβεται, το ίδιο χάνει τον αυτοσεβασμό του. Πχ, αν είναι γυναίκα Λέων, θα επιλέξει έναν απαιτητικό ερωτικό σύντροφο που δε θα την εκτιμά, ενώ αν είναι άνδρας Λέων, θα επιλέξει μια σεξουαλική σχέση που θα του προκαλεί εσωτερικά πόνο. Μπορεί να <<πουλήσει φθηνά>> τον εαυτό του και να αυτοτιμωρείται μέσω των ατόμων που επιλέγει (μην υποτιμάμε την μαζοχιστική επιρροή του Ποσειδώνα σε έξαρση). Και οι Λέοντες μπορούν να κουρελιαστούν από ψυχικά τραύματα. Η γυναίκα Λέων

Το κορίτσι Λέων, επηρεάζεται από την συμπεριφορά του Πατέρα της. Όπως εκείνος, επιθυμεί να κατακτήσει τη δικιά της θέση στον κόσμο, μια θέση με κύρος και επιρροή. Χρειάζεται επιβεβαίωση για να πορευθεί και χρειάζεται και <<σεβασμό>>, διαφορετικά πληγώνεται και αντιδρά με αρνητικότητα.

Με βάση τον Πατέρα της, συνθέτει επίσης το πρότυπο του άνδρα που θα τη συγκινήσει. Όπως και οι άλλες γυναίκες της Φωτιάς (Κριός και Τοξότης) αναζητά έναν <<ιππότη>> που θα τη σώσει από τη δυστυχία της. Όμως, εκείνος θα πρέπει να την αφήσει να είναι η <<αρχηγός>>, για να την αποκτήσει! Αυτή η ανάγκη της να έχει το <<πάνω χέρι>>, μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στις σχέσεις της. Μια γυναίκα Λέων μπορεί αντίθετα να επιλέξει έναν αδύναμο άνδρα, ώστε να είναι η ίδια η <<αρσενική>> κεφαλή του σπιτιού και της οικογένειάς της. 

Ωστόσο επειδή είναι βαθύτερα ανασφαλής και ζητά την επιδοκιμασία, συχνά δυσκολεύεται να αφήσει τους άλλους να την πλησιάσουν. Φοβάται να τους αποκαλύψει τις ατέλειές της. Πάνω από τις σχέσεις και τον γάμο της, υπάρχει η ανάγκη για κοινωνικό κύρος. Άν έχει κάνει κακή επιλογή συντρόφου, δεν πρόκειται να χαλάσει το σπίτι της έτσι απλά- όπως λέει η παλιά παροιμία, <<κοιμάται όπως έστρωσε>>. Πολλές Λιονταρίνες έχουν οδηγηθεί σε επιπόλαιες σχέσεις και γάμους, επειδή ο σύντροφός τους αρχικά τις επιβεβαίωνε. Και ήταν τόσο κολακευμένες, ώστε δεν παρατήρησαν σε πρώτη φάση τα ελαττώματα του. 

Ορισμένες Λιονταρίνες έχουν επηρεαστεί τόσο αρνητικά από τον Πατέρα τους, ώστε να είναι σεξουαλικά <<δυσλειτουργικές>>. Αναζητούν τον απολύτως τέλειο άνδρα (που δεν μοιάζει σε τίποτα με τον <<αποτυχημένο>> Πατέρα τους) και συνεπώς κατακρίνουν αυστηρά όποιον πάει να τις πλησιάσει- μπορούν να μείνουν ανύπανδρες, επειδή ασυνείδητα υποτιμούν το ανδρικό φύλο. Τέτοιες γυναίκες, στρέφονται στο συντηρητισμό και την θρησκευτική ηθική, επειδή έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν με ενοχή την σεξουαλικότητά τους. Άλλες Λιονταρίνες ωστόσο, επαναστατούν νωρίς απέναντι στις πατριαρχικές επιταγές του περιβάλλοντός τους και απελευθερώνονται, επιλέγοντας συντρόφους τύπου <<ιππότη>>, που διαλύουν όλα τους τα πρέπει.
Ο άνδρας Λέων

Το αγόρι Λέων, βιώνει την επιρροή του Πατέρα του με διπλό τρόπο. Αφενός επιθυμεί να γίνει δυνατός και τέλειος όπως ο θαυμαστός Πατέρας του, αλλά από την άλλη αισθάνεται ότι βρίσκεται διαρκώς κάτω από την καταπιεστική σκιά των προσδοκιών του Πατέρα του. Πιθανότατα θα ακολουθήσει μια καριέρα σε ένα υπεύθυνο ή αρχηγικό πόστο. Ακόμα κι αν δεν έχει λάβει την καλύτερη δυνατή παιδεία, θα προσπαθήσει σε όλη του τη ζωή να τελειοποιείται. Στη δουλειά του, είναι γνωστός για τις ικανότητες και την ακεραιότητά του και απολαμβάνει τον σεβασμό όλων. Είναι αξιόπιστος εργάτης και αναλαμβάνει ευθύνες ακόμα κι όταν δεν πληρώνεται καλά. 

Σκοπός του Λέοντα είναι η εξέλιξη, η αναβάθμιση, η καλύτερη θέση. Θα εργαστεί σκληρά για καλύτερες συνθήκες. Με μεγάλο πείσμα θα αναρριχηθεί στις υψηλότερες βαθμίδες, μπορεί να ξοδέψει όλη του τη ζωή σε αυτό. Είναι υπάκουος και δεκτικός στις συμβουλές των ανωτέρων του- κι αυτό γιατί ο Λέων είναι Αρσενικό (Πατριαρχικό) ζώδιο, που υπολογίζει την κρίση της πατρικής φιγούρας. 

Ο Λέων είναι φύσει ευκολόπιστος. Οι φιλίες, οι συνεργασίες του, βασίζονται σε μια εμπιστοσύνη που σπάνια αναθεωρεί. Ιδίως οι παιδικοί του φίλοι, όσο κι αν αλλάξουν με τα χρόνια, γι'αυτόν παραμένουν τα ίδια <<αγνά>> παιδιά. Ακόμα κι αν κάποιος τον απογοητεύσει, ο Λέων δε θέλει να το πιστέψει και τον υπερασπίζεται μέχρι τέλους! Υπάρχουν πάντα άτομα που τον κολακεύουν μόνο για να τον εκμεταλλευτούν και εκείνος δυστυχώς θα το συνειδητοποιήσει πολύ αργά. Ένας προδομένος Λέων υποφέρει πολύ, αλλά ποτέ δεν γίνεται ο πόνος του ορατός.

Ο άντρας Λέων κουβαλά στις σχέσεις του τον κώδικα ανδρικής τιμής που τον δίδαξε ο Πατέρας του. Είναι παραδοσιακά ρομαντικός άνδρας. Θέλει να γίνει βασιλιάς στο δικό του κάστρο, όπου η εκλεκτή της καρδιάς του και οι απόγονοί τους, θα ολοκληρώσουν την ευτυχία του. Επιθυμεί η σύζυγός του να είναι αφοσιωμένη σε αυτόν και στο σπίτι, έτσι πολλοί Λέοντες δεν επιτρέπουν στη γυναίκα τους να εργάζεται. Μια επιτυχημένη γυναίκα που θα τον επισκίαζε κοινωνικά, αργά ή γρήγορα θα τον έκανε να νιώθει απειλούμενος ή ντροπιασμένος.

Ιδανικός για ευτυχισμένες στιγμές οικογενειακού βίου, δεν είναι ακριβώς φτιαγμένος για τις δύσκολες στιγμές. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν με τον τρόπο του, γίνεται απόμακρος, μοναχικός και λιγομίλητος. Του είναι δύσκολο να μοιραστεί τις πληγές και τα συναισθήματά του (μην ξεχνάμε τον Ποσειδώνα σε έξαρση!), γίνεται υπερευαίσθητος, παρεξηγεί τα πάντα και αισθάνεται ότι κανείς δεν τον καταλαβαίνει. 

Μπορεί να είναι κάπως ηθικολόγος και να κρίνει τους πάντες εξίσου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του καθενός. Δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι κάθε άνθρωπος ακολουθεί ξεχωριστό μονοπάτι, αναζητώντας για τον εαυτό του ξεχωριστές απαντήσεις: ο Λέων θεωρεί ότι μπορεί να πει στον καθένα πώς θα ζήσει, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του. Αναζητά την τελειότητα στους ανθρώπους, περιμένει πολλά από αυτούς..

Από την αρνητική πλευρά, ο Λέων βλέπει τον εαυτό του ως το τέλειο και τον υπόλοιπο κόσμο γεμάτο σφάλματα. Ο ίδιος αναζητά μόνο την επιδοκιμασία για την τελειότητά του, αλλά αποδοκιμάζει διαρκώς τους άλλους για τα μειονεκτήματά τους.

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτικό άρθρο, με περιγράφει απόλυτα.
    Συνεχίστε την καλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Εικόνες θέματος από GelatoPlus. Από το Blogger.