ΤΑΥΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Άνδρας-Γυναίκα)

5:51 π.μ.


Ψυχολογικό υπόβαθρο

Το παιδί Ταύρος μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου κυριαρχεί η μορφή της μητέρας. Ο πατέρας είναι πιθανότατα εκεί- αλλά με υποτονική παρουσία, οπότε η μητέρα αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες της οικογένειας. Το παιδί αρχίζει να σχηματίζει συμπεριφορές και επιλογές, αντίστοιχες με την κοσμοθεωρία της μητέρας. 

Η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης που επηρεάζει τον Ταύρο, πλανήτης που μερικές φορές υποτιμούμε και θεωρούμε οτι είναι <<αδύναμος>> και βολικός. Το παιδί Ταύρος δεν είναι ακριβώς αδύναμο. Η δυσκολία της παιδικής ηλικίας του Ταύρου έγκειται στην απουσία αυθορμητισμού. Το παιδί δυσκολεύεται να αντιδράσει και να εκφράσει τα θέλω του, σε επίπεδο πρακτικό ή συναισθηματικό. Η μητέρα, είναι ένα πρόσωπο που εξουσιάζει το είναι του παιδιού Ταύρου με την πνιγηρή αγάπη της, σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Ταύρος είναι διστακτικός, μαγκωμένος, και άκαμπτος. Η συναισθηματική του έκφραση στερείται αυθεντικότητας- μπορεί να είναι θυμωμένη, εκρηκτική έκφραση. Όλα τα σταθερά ζώδια άλλωστε εκφράζουν το συναίσθημα με ακραίο τρόπο- ο Ταύρος ειδικά, θα προσπαθήσει σε όλη του τη ζωή να χτίσει γύρω του ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μπορεί να εκφράζεται άφοβα. Διότι, θυμάται το περιβάλλον της παιδικής του ηλικίας, ώς ένα μη  ασφαλές περιβάλλον, μή έμπιστο.

Ο Ταύρος εξαγοράζει την αίσθηση ασφάλειας με υλικά μέσα. Αναζητώντας τη σταθερότητα, θα διαλέξει μια επαγγελματική σταδιοδρομία που πρωτίστως είναι επικερδής. Επίσης, δεν θα αναμείξει ποτέ τις οικονομικές δοσοληψίες με τις συναισθηματικές του σχέσεις. Γενικότερα, δεν επιθυμεί οι σχέσεις του να μεταβάλλουν από τη μια μέρα στην άλλη, τις σταθερές θέσεις του.  

Οι Ταύροι είναι αρκετά αισθησιακοί και χρειάζονται συναισθηματική κάλυψη για να λειτουργήσουν σεξουαλικά. Στις πρώτες τους εμπειρίες, μπορεί να αντιδράσουν ανώριμα- να επιδιώκουν δηλαδή σεξ χωρίς συναίσθημα, να αποφεύγουν γενικώς τους δεσμούς, από φόβο. Οι Ταύροι που δυσκολεύονται να αναπτύξουν συναισθηματικές σχέσεις, βρίσκουν διέξοδο στο φαγητό και τα υλικά αγαθά- μπορούν να καταλήξουν υπέρβαροι και υπερκαταναλωτικοί. Μπορεί επίσης να βρούν καταφύγιο σε θρησκευτικές ιδεολογίες και στον συντηρητισμό, προσπαθώντας να προστατευθούν από το ρίσκο να δοθούν με πάθος στον έρωτα. Η ειρωνία εδώ είναι στο οτι, εμμένοντας σε συντηρητικές αξίες, γίνονται πολύ θεωρητικοί και χάνουν την πρακτικότητα. Χάνουν εμπειρίες.


Η γυναίκα Ταύρος

Το κορίτσι Ταύρος μεγαλώνει σε μια ατμόσφαιρα όπου η μητέρα κυριαρχεί έντονα. Ο ψυχισμός της επηρεάζεται από το γεγονός οτι δεν βλέπει τον πατέρα της να είναι τόσο δυναμικός ή να παίρνει και τόσο σημαντικές αποφάσεις. Το κορίτσι Ταύρος, αντιλαμβάνεται τον πατέρα της αλλά και όλους τους άνδρες, ώς παθητικά όντα. Ταυτίζεται συναισθηματικά μαζί του στην προσπάθεια να ανταπεξέλθει με κάποιον σύμμαχο, απέναντι στην τεράστια μητρική δύναμη, που συντρίβει όλους μέσα στην οικογένεια. 

Μεγαλώνοντας, το κορίτσι Ταύρος, θέλει να ξεκινήσει μια σχέση με έναν άνδρα, ωστόσο, μόλις τον κατακτήσει, αρχίζει να του συμπεριφέρεται με τον τρόπο που είδε να συμπεριφέρεται η μητέρα της, προς τον πατέρα της- σαν ένα αντικείμενο που μπορεί να διαχειριστεί και να ελέγξει. Δεν είναι κάτι που επιδιώκει συνειδητά. Ούτε καν αντιλαμβάνεται οτι μπορεί ο σύντροφός της να αισθάνεται <<ελεγχόμενος>>. Πάντως, στην πορεία της ζωής της, θα ανακαλύψει οτι το μοντέλο που κυριαρχεί στις σχέσεις της, είναι εκείνο που πήρε ως παράδειγμα από την σχέση των γονιών της.

Η Ταυρίνα είναι δυναμικός και αποφασιστικός τύπος. Από την φύση της γνωρίζει πως να αξιοποιήσει θετικά τις δυνάμεις μέσα της: την αλληλεγγύη, τον υλισμό, την ζεστασιά, την πνευματικότητα. Ο παράγοντας που δυσχεραίνει τις σχέσεις της με τους ανθρώπους, είναι ο φόβος της απόρριψης: πολύ δύσκολα θα την αποδεχτεί από τους άλλους. Την εκλαμβάνει σαν αχαριστία, και προκαλείται μέσα της θυμός, όταν ο άνθρωπος για τον οποίο έχει κάνει τόσα πολλά, δεν είναι ικανός να εκτιμήσει την αγάπη της. Παρέχει τόνους ασφάλειας, επομένως, για ποιόν λόγο δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος δίπλα της; Το ενδεχόμενο της απόρριψης, κάνει την Ταύρο διστακτική- δεν εκφράζει εξ αρχής τα συναισθήματά της με ένταση και δεν μοιράζεται τον εαυτό της ολοκληρωτικά. 

Η κοπέλα Ταύρος, συχνά, δυσκολεύεται να διαχειριστεί την θηλυκότητά της. Έχοντας στο μυαλό της την μητέρα της, σαν μια υπερ-θηλυκή γυναίκα, ίσως αισθάνεται μειονεκτικά απέναντί της, τουλάχιστον στα εφηβικά της χρόνια. Η Ταύρος, αργεί να αναγνωρίσει την θηλυκή της πλευρά, χαμένη σε έναν αθέλητο ανταγωνισμό με την μητέρα. Μπορεί να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και να παρουσιάζεται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής της, λίγο <<ατημέλητη>>. Η ειρωνία είναι οτι ίσα-ίσα, το ζώδιο του Ταύρου είναι το πιο θηλυκό και αισθησιακό από τα ζώδια (λόγω κυβερνήτη Αφροδίτης και Σελήνης σε έξαρση). Ακόμα και όταν <<θάβει>> την γοητεία της, η παθητική-θηλυκή της φύση, υπερισχύει, τουλάχιστον στα μάτια των ανδρών που την πλησιάζουν διακρίνοντάς το.


Ο άνδρας Ταύρος

Το αγόρι Ταύρος έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα εσωτερικής σύγκρουσης σε σχέση με τη γυναίκα Ταύρο. Είναι ένα αγόρι που ταυτίζεται με την μητέρα του ιδιαίτερα- με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ψυχολογία του. Οι αξίες και η οπτική της μητέρας, περνούν άμεσα σε αυτόν. Υιοθετεί την κοσμοθεωρία της, σε έναν αγώνα για να αποδείξει πόσο <<καλός>> είναι, στην μητέρα του. Η μητέρα, φαίνεται να είναι κυρίαρχη και να έχει όλες τις απαντήσεις. Το αγόρι Ταύρος, φοβάται να διαφωνήσει, διστάζει να εκφράσει ατομικά και χώρια από την μητέρα, προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα. Φοβάται οτι η μητέρα θα τον διορθώσει και θα μειώσει την ατομική του πρωτοβουλία. Αυτό το υποσυνείδητο άγχος, κουβαλά και στις ενήλικες σχέσεις του με τις γυναίκες. Είναι λάτρης του γυναικείου φύλου, απολαμβάνει την γυναικεία παρέα- αλλά δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του σε αυτές, από τον φόβο της κριτικής. 

Όταν ήταν μικρός, ο Ταύρος είχε την εντύπωση οτι η μητέρα του <<καπέλωνε>> τον πατέρα του, και συνεπώς, το πατρικό πρότυπο, παραήταν απογοητευτικό για να το υιοθετήσει. Ο πατέρας δεν ήταν αρκετά <<άντρας>> απέναντι στη γυναίκα του, γι'αυτό ο μικρός Ταύρος τον απέρριψε. Κατά κάποιο τρόπο, το αγόρι Ταύρος, αισθάνθηκε ως τρίτο πρόσωπο ανάμεσα στους δυο γονείς του-μια οιδιπόδεια κατάσταση (ο Σίγκμουντ Φρόιντ, εισηγητής της ομώνυμης θεωρίας, ήταν Ταύρος). Το αγόρι Ταύρος, έκανε συντροφιά στη μητέρα του, πιθανότατα ήθελε να κοιμάται στο κρεβάτι της, και όταν ο πατέρας ήταν απών από το σπίτι, ο Ταύρος εκμεταλλευόταν την περίσταση. Φυσικά, μιλάμε για μια κατάσταση, που δημιούργησε ενοχές στο αγόρι Ταύρο- ενοχές που το ακολουθούν στην ενήλικη ζωή του.

Ο ενήλικας άντρας Ταύρος, δυσκολεύεται στις σχέσεις του και τον γάμο. Δεν είναι σε θέση να ορίσει προτεραιότητες: πρώτα η μητέρα του ή πρώτα η σύζυγος και τα παιδιά του; Η απάντηση είναι δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, η μητέρα του. Ο νεαρός Ταύρος δεν είναι ποτέ έτοιμος για να αφοσιωθεί σε μια σύζυγο αποκλειστικά. Η πρώτη γυναίκα της ζωής του είναι η μητέρα. Όσο για την υποψήφια σύζυγο, ο Ταύρος οδηγείται στο γάμο, έχοντας ως βαθύτερη επιθυμία να αποδείξει στην μητέρα, οτι είναι ικανός να αναλάβει ευθύνες (που μπορεί να μην τον ευχαριστούν). 

Μερικές φορές η επιρροή της μητέρας επάνω στον νεαρό άνδρα Ταύρο, τον καθιστά,είτε γεροντοπαλίκαρο, είτε διαζευγμένο, είτε συχνά, μπερδεμένο με την σεξουαλική του ζωή. Σε όλη του τη ζωή ξοδεύει τη δημιουργικότητά του, προσπαθώντας να χτίσει τείχη, υπονομεύοντας την συναισθηματική του εκπλήρωση, ακριβώς επειδή έχει συνηθίσει να νιώθει το κάθε συναίσθημα στη δεκαπλάσια ένταση από τον καθένα.

Γενικά είναι ένας κλειστός χαρακτήρας που υποφέρει από εσωτερικές εντάσεις. Επικοινωνεί με έντονο τρόπο τα εσωτερικά του πάθη, πιθανώς υποφέρει από φοβίες που ξεκινούν από τα παιδικά χρόνια,αδυνατεί να εκφραστεί με αμεσότητα-παρά με εκρήξεις θυμού και άγχους. Συγκρατεί το ηφαίστειο μέσα του με παράδοξη δύναμη ψυχής, και συνεπώς αν δεν καταφέρει να το αντιμετωπίσει ή να το εξωτερικεύσει, εμφανίζει κάποτε επεισόδια ψυχοσωματικής κατάρρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Εικόνες θέματος από GelatoPlus. Από το Blogger.