ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Άνδρας-Γυναίκα)

5:33 π.μ.


Ψυχολογικό υπόβαθρο

Το παιδί Καρκίνος είναι το πιο ευαίσθητο που υπάρχει. Αντιδρά στο περιβάλλον του τόσο έντονα. Ο κυβερνήτης των Καρκίνων είναι η Σελήνη, υπεύθυνη για τις παλίρροιες και την κυκλοθυμικότητα. Δεν είναι εύκολο να ζήσεις δίπλα σε αυτό το ζώδιο, αφού οι συναισθηματικές του μεταπτώσεις και οι ευαισθησίες του, μπορούν να προκαλέσουν τρικυμία μέσα του. Γι'αυτό το λόγο, πολλοί δεν αναγνωρίζουν την κρυμμένη δύναμη των Καρκίνων. Είναι ένα ζώδιο μεταβλητό, γεμάτο ενέργεια, και εξαιτίας του Δία (σε έξαρση εδώ) έχει μια μεγάλη φιλοδοξία για να πετύχει κάτι στον κόσμο. Ναι, αυτή η ορμητική φιλοδοξία, είναι δύσκολο να αναγνωριστεί πίσω από τις συναισθηματικές εντάσεις.

Λέγεται οτι οι Καρκίνοι είναι τα <<ορφανά>> του ζωδιακού κύκλου. Πολύ συχνά βρίσκουμε Καρκίνους που είναι ορφανοί από πατέρα ή μητέρα, περισσότερο από κάθε άλλο ζώδιο. (Ακόμα, όταν η Σελήνη ή ο Ωροσκόπος είναι στον Καρκίνο). Επίσης λέγεται οτι, ακόμα κι αν έχουν την τύχη να είναι και οι δύο γονείς τους εν ζωή, αυτοί ωστόσο αισθάνονται ψυχικά ορφανοί και συναισθηματικά αποστερημένοι.

Το παιδί Καρκίνος πάντως, μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η Μητέρα. Η Μητέρα έχει το πάνω χέρι στο γάμο της, όταν γεννιέται το Καβουράκι. Η Μητέρα φαίνεται στα μάτια του παιδιού οτι κυβερνά το Σύμπαν! Ο Πατέρας λείπει- για οποιαδήποτε αιτία: μπορεί να δουλεύει μακριά από το σπίτι, μπορεί να ταξιδεύει συχνά... Το Καβουράκι δεν καταλαβαίνει γιατί απουσιάζει τόσο πολύ ο Πατέρας. Ξέρει μόνο οτι όλα τα κάνουν οι Μητέρες. Η Μητέρα είναι συγκεκριμένου τύπου: χειραγωγεί τους πάντες, ελέγχει το περιβάλλον της, χωρίς ποτέ να ποντάρει στη θηλυκότητα ή τη γοητεία της (όπως η Ζυγός ή η Κριός).

 Οι ρόλοι που υιοθετεί η Μητέρα -στα μάτια πάντα του Καρκίνου- είναι δυο: η Μεγάλη Μητέρα (και Υποκατάστατα Μητέρας) είτε η <<Ανυπεράσπιστη κοπέλα>>. Το παιδί παρατηρεί αυτή τη συμπεριφορά και μεγαλώνοντας, τη μιμείται. Το κορίτσι Καβουράκι παίζει είτε τη Μεγάλη Μητέρα είτε την Ανυπεράσπιστη κοπέλα. Το αγόρι Καβουράκι παίζει τον Μεγάλο Μπαμπά ή το Ανυπεράσπιστο (και χαριτωμένο) αγόρι. Οι ρόλοι εναλλάσσονται και τελικά ποτέ οι Καρκίνοι δεν παίζουν το ρόλο του ενήλικου Αρσενικού (τύπου Κριού) ή του ενήλικου θηλυκού (τύπου Ζυγού). Ερμηνεύουν τις σχέσεις διπολικά: είτε παίζοντας το <<γονιό>>, είτε παίζοντας το <<παιδί>>. (Με επιπλοκές στην ερωτική/επαγγελματική τους ζωή).

Οι Καρκίνοι (άνδρες και γυναίκες) σχετίζονται με την ανατροφή και την αύξηση. Είναι ικανότατοι σαν δάσκαλοι και προπονητές, καταφέρνουν άψογα να ενθαρρύνουν και να βοηθούν τους άλλους. Τους ταιριάζει απόλυτα η κτηνοτροφία παντός είδους: δεν υπάρχει καλύτερος ιπποτρόφος από έναν Καρκίνο (μην ξεχνάμε το Δία σε έξαρση). 

Είναι γνωστό οτι οι Καρκίνοι είναι κυκλοθυμικοί και εσωστρεφείς. Εμπιστεύονται περισσότερο τη φωνή του ενστίκτου τους, παρά τη λογική τους. Στην εκπαίδευση δυσκολεύονται να πείσουν τους καθηγητές τους οτι είναι πραγματικά έξυπνα παιδιά. Αυτό πεισμώνει τους Καρκίνους που ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές, από πρόκληση. 

Αντίστοιχα, οι Καρκίνοι αντιδρούν καλύτερα στα συναισθηματικά ερεθίσματα, παρά στα εγκεφαλικά. Προτιμούν συναισθηματικές χειρονομίες, παρά πρωτότυπα λόγια. Απλά ρωτήστε τους πως νιώθουν, όχι τι σκέφτονται. Κάποιοι Καρκίνοι ωστόσο απορρίπτουν την παρορμητική τους φύση και παρουσιάζονται πιο διανοούμενοι. Ίσως υπερβολικά διανοούμενοι! Αυτοί, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εκτιμήσουν την αξία της διαίσθησής τους. Πρέπει να την βγάλουν στο φως.Η γυναίκα Καρκίνος

Το κορίτσι Καρκίνος παρουσιάζει τον εαυτό της σαν ένα αβοήθητο πλάσμα, που χρειάζεται φροντίδα. Ονειρεύεται να παντρευτεί έναν άνδρα που θα την σώσει από το κλειστό περιβάλλον της. Όμως, εξελίσσεται σε μια πολύ δυνατή γυναίκα -αφού βαδίζει στα πρότυπα της Μητέρας της. Και εφόσον είναι γυναίκα, της είναι εύκολο να ταυτιστεί με τη Μητέρα της. Συνήθως, δεν έχει συναίσθηση της κυριαρχίας της, μέχρι την ηλικία των τριάντα. 

Όταν ήταν παιδί, η γυναίκα Καρκίνος, ίσως ένιωθε παραμελημένη. Δεν ήταν ποτέ αρκετά σίγουρη για την αγάπη της Μητέρας της. Συνεπώς, σαν ενήλικη αναζητά διαρκώς τη συναισθηματική ασφάλεια. Όταν νιώθει ανασφάλεια μέσα σε μια σχέση, θα χρησιμοποιήσει τα τερτίπια της για να επανακτήσει τον έλεγχο: είτε παίζοντας το ρόλο του <<αβοήθητου πλάσματος>> στον σύντροφό της, ώστε εκείνος να τη φροντίσει, είτε εκφράζοντας τους φόβους της με την παροιμιώδη ζήλεια της. Είναι ο τύπος γυναίκας που θα του τηλεφωνεί 20 φορές ενώ εκείνος εργάζεται, ή που θα δημιουργήσει σκηνές αν εκείνος αργήσει λίγο παραπάνω να γυρίσει σπίτι. 

Μπορεί να προσκολληθεί πάνω στο σύντροφό της παρασιτικά, απομυζώντας από αυτόν επιβεβαίωση για την αγάπη και την αφοσίωσή του. Το ειρωνικό είναι οτι παρότι έχει ανάγκη από το σύντροφό της από αγάπη κι αφοσίωση, η ίδια δεν ξέρει πως να τα προσφέρει, πιθανώς επειδή η Μητέρα της δεν ήξερε πως να τα προσφέρει σε αυτήν. Έχει μάθει από τη Μητέρα της, πως να ελέγχει έναν σύντροφο και να παίρνει αυτό που θέλει, με ήπιο τρόπο. Κατά κάποιο τρόπο, μέχρι να ωριμάσει πλήρως η γυναίκα Καρκίνος, είναι ένας συναισθηματικός <<ζήτουλας>>, που μπαίνει σε μια σχέση θέλοντας <<να παίρνει>> από τον άλλο. Ωριμάζοντας ωστόσο, εγκαταλείπει αυτό το ρόλο, και δοκιμάζεται σε σχέσεις πιο ουσιαστικές και για τους δύο και πιο <<ενήλικες>>.

Η γυναίκα Καρκίνος έχει τον Δία σε έξαρση στο ζώδιό της. Δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε όταν βλέπουμε να είναι πολύ ανταγωνιστική στο πεδίο της εργασίας. Θέλει να βγάζει χρήματα για να τα ξοδεύει. Θέλει να γυρίζει από τη δουλειά και να βρίσκει ένα σπίτι αναπαυτικό για να ξεκουραστεί. Όταν κουραστεί ψυχικά και σωματικά, έχει φροντίσει να υπάρχει εκεί μέσα ένα καταφύγιο. Κατά τα άλλα όμως, εξαιτίας του Δία, λατρεύει να βγαίνει έξω, να γίνεται ένα με την ανθρώπινη μάζα. Εργάζεται σε έναν τομέα που την καλύπτει ψυχικά και που της επιτρέπει να ταξιδεύει. Της ταιριάζει μια θέση διευθυντική, αφού μπορεί σαν Μεγάλη Μαμά να κατευθύνει τους υπαλλήλους-παιδιά, σε εποικοδομητικές ενέργειες.
Ο άνδρας Καρκίνος

Το αγόρι Καρκίνος έχει μεγαλύτερη δυσκολία να αποχωριστεί το οικογενειακό περιβάλλον όπου μεγάλωσε. Η Μητέρα του κυριαρχούσε στο παιδικό του σύμπαν, τον έκανε να καταλάβει νωρίς οτι οι γυναίκες είναι δυνατές και ελέγχουν τον κόσμο- συνεπώς υιοθετεί τις τακτικές τους για να βγεί κερδισμένος στη ζωή. 

Μπορεί να είναι στενά συναισθηματικά δεμένος με τη Μητέρα του, <<ο γιός της μαμάς>> ή αντίθετα να την μισεί σφοδρά- κάνοντας όλες τις μετέπειτα γυναίκες της ζωής του να πληρώσουν ακριβά τα σφάλματα της Μητέρας του. (Συχνά οι Καρκίνοι συνδυάζουν και τα δύο τινά). 

Σε κάθε περίπτωση, του αρέσει η συντροφιά των γυναικών. Νιώθει μεγαλύτερη οικειότητα ανάμεσα σε γυναίκες και μιλά πιο εύκολα σε αυτές. Μπαίνει σε μια σχέση, παίζοντας το ρόλο του Μεγάλου Μπαμπά ή το ρόλο του Αβοήθητου Αγοριού. Με όποιον από τους δυο ρόλους κι αν ξεκινήσει, τελικά καταλήγει αναπόφευκτα στη συμπεριφορά του Αβοήθητου Αγοριού- έτσι νομίζει οτι θα πάρει τη συναισθηματική κάλυψη που χρειάζεται. Όπως κι η γυναίκα Καρκίνος, έχει ανάγκη από τόνους αγάπης κι αφοσίωσης, αλλά η τρυφερότητα <<Μητρικού Τύπου>> είναι αυτό που τελικά αναζητά σε μια γυναίκα, παρά η σεξουαλική συναλλαγή. Συχνά γίνεται άπιστος, ακριβώς γιατί με τη σταθερή του σύντροφο δεν έχει το θάρρος να <<παίξει>> σεξουαλικά. Έτσι, η σύντροφός του είναι η σεβαστή Μητέρα, ενώ η ερωμένη του, απλώς ένα <<κορμί>>.

Όταν δεν μπορεί να εισπράξει την αγάπη που θέλει από τη σύντροφό του, συμπεριφέρεται ανώριμα, προκαλώντας την οργή της. Αρχίζει να φλερτάρει άλλες γυναίκες, όχι γιατί ενδιαφέρεται για αυτές, αλλά με φανερό σκοπό να τραβήξει την προσοχή της συντρόφου του. Η επιβεβαίωση οτι τον αγαπούν μπορεί να προέλθει μέσα από τέτοιες επικίνδυνες μεθόδους. Δεν τον απασχολεί το ρίσκο. Εξάλλου αναζητά την αγάπη χωρίς να ξέρει πως να την ανταποδώσει. Δεν έχει μάθει από την Μητέρα του <<να δίνει>>, αλλά <<να παίρνει>>. Έτσι ο Καρκίνος, δεν αρκείται σε ό,τι έχει, αλλά ζητά διαρκώς περισσότερα. 

Η καριέρα δεν απασχολεί τον άνδρα Καρκίνο, όσο την γυναίκα... μπορεί να είναι φιλόδοξος, μπορεί και καθόλου, εξαρτάται από άλλους παράγοντες του γενέθλιου χάρτη του. Πάντως είναι σε θέση, αν το θελήσει να παίξει τον διευθυντικό ρόλο, σαν Μεγάλος Πατέρας που είναι από τη φύση του. Καταφέρνει εύκολα να γίνει παραγωγικός, χωρίς να είναι τυραννικός με τους υφιστάμενούς του. Ένας Καρκίνος είναι γεννημένος πωλητής: παίζοντας το ρόλο του Αθώου Αγοριού, δεν χρειάζεται να πιέσει πολύ τους πελάτες του. 

Όμως δεν είναι γεννημένος <<υπαλληλίσκος>> -ίσως επειδή είναι λιγάκι ρέμπελος και δύσκολα υπακούει στην ανώτερη αρχή, ειδικά αν πρόκειται για άνδρα προϊστάμενό του. Τα Μητριαρχικά ζώδια (Καρκίνος, Ταύρος, Σκορπιός) αντιστέκονται σθεναρά στην όποια Πατριαρχική εξουσία. Είναι συναισθηματικά και εύθικτα, συχνά αδιαφορούν για την πατρική έγκριση και την παραδοσιακή δομή των επιχειρήσεων. Θέλουν ελευθερία στην εργασία, όχι δουλοπρέπεια.

5 σχόλια:

 1. kai pali piso.....poso xara mou dineis!!!!tha anevaseis k ta ipoloipa arthra sou??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θα αναρτήσω τίποτα από τα παλιά. Θα ξεκινήσω από το μηδέν. Έχω αναθεωρήσει άλλωστε. Τα παλιά μου άρθρα δεν με εκφράζουν πια. Η καινούρια Αστροβροχή θα έχει πιο ''εγκυκλοπαιδικό'' χαρακτήρα... Ελπίζω να μην απογοητευθούν οι αναγνώστες μου.

   Διαγραφή
 2. welcome back!!! περιμένουμε τα νέα σου ποστ με χαρά!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευτυχώς γύρισες ..τι θα κάναμε χωρίς τα άρθρα σου.!!!:-)...Καλή Αρχή και να θυμάσαι πως αγαπάμε πολύ το μπλόγκ σου <3

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Εικόνες θέματος από GelatoPlus. Από το Blogger.