ΚΡΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Άνδρας-Γυναίκα)

5:39 π.μ.


Ψυχολογικό υπόβαθρο

Ο Κριός είναι το πιο ατομικό από τα ζώδια της φωτιάς και συχνά θεωρείται το πιο εγωιστικό. Ο Κριός δεν είναι εγωιστής από πρόθεση, αλλά τείνει να είναι απερίσκεπτος. Ακολουθεί το προσωπικό συμφέρον του με πάθος, και σπάνια αντιλαμβάνεται οτι με τις ενέργειές του υπερβαίνει τα όρια του άλλου ατόμου και το στενοχωρεί. Αν κάποιος του το επισημάνει αυτό, ο Κριός θα πληγωθεί και θα αντιδράσει με το να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αφού καθίσει λίγο να το σκεφτεί, πιθανότατα θα ζητήσει συγνώμη. Όταν ένας Κριός ανακαλύψει οτι έχει αδικήσει κάποιον, συχνά γεμίζει τύψεις και μετάνοια. Ωριμάζοντας, ο Κριός καλλιεργεί αναγκαστικά την υπομονή, έτσι ώστε να μειωθούν τα περιστατικά πληγωμένων ανθρώπων από την συμπεριφορά του.

Ο Κριός λέει <<όχι>> σε όποια συμβουλή του δώσουν, τη στιγμή που θα του τη δώσουν. Όμως είναι προς τιμήν του, οτι αργότερα, όταν καθίσει να το σκεφτεί μόνος, θα εκτιμήσει τις συμβουλές, και θα τις υιοθετήσει, αν του φανούν χρήσιμες. Ο Κριός είναι πάντα βιαστικός, τρέχει να πραγματοποιήσει κάτι στο άμεσο μέλλον- αν και δεν ξέρει πάντα τί είναι αυτό το <<κάτι>>. Έχει εκπαιδευτεί να εκτελεί τους στόχους του αποτελεσματικά, έχοντας ως πρότυπο τον Πατέρα του. Μπορεί ο Πατέρας του Κριού να μην έχει καταφέρει τίποτα το πολύ σημαντικό, στα μάτια του κόσμου, όμως στα μάτια του Κριού, είναι πολύ διαφορετικά.

Το παιδί Κριός, είτε έχει έναν γονιό που μιλάει πολύ για κατορθώματα και επιτυχίες, είτε έναν γονιό που αισθάνεται ανεπαρκής σε όσα προσφέρει στο σπίτι του και γύρω από αυτό. Ο Κριός επηρεάζεται από έναν απαιτητικό γονιό που ζητά την επιτυχία, τη νίκη. Μεγαλώνει με το άγχος του γονιού του, γύρω από αναμενόμενα επιτεύγματα. Ο πατέρας του Κριού, μοιάζει να είναι ένα πρόσωπο ανεβασμένο σε βάθρο, που χαίρει σεβασμού για τη δουλειά του. Μπορεί να είναι απλός εργάτης, όμως είναι καλός στη δουλειά του. Μπορεί να είναι ένας δυστυχισμένος εργάτης, που είχε μεγαλύτερες προσδοκίες από τη ζωή του. Ίσως διοχέτευε τη δυσαρέσκειά του, σε επιδείξεις δύναμης και εξουσίας, πάνω σε αδύναμα άτομα. Έτσι, το παιδί Κριός έβλεπε στο πρόσωπο του <<σπουδαίου>> πατέρα και έναν τύραννο, ταυτόχρονα. Ανάλογα με αυτό το πρότυπο, θα βαδίσει και το παιδί Κριός.

Η μητέρα, είναι για το παιδί Κριό, μια υποστηρικτική φιγούρα- σχεδόν υπηρετική. Δεν είναι οτι το παιδί Κριός μισεί την μητέρα του, απλώς βλέπει σε αυτήν ένα άτομο που υπάρχει για να προσφέρει υπηρεσίες. Όταν μάλιστα ο πατέρας είναι ο τύπος του <<αφέντη>>, τότε το παιδί εκλαμβάνει τη μητέρα σαν μια φοβισμένη, κακόμοιρη ύπαρξη, που ανέχεται έναν δυστυχισμένο ρόλο, επειδή δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει την θέση της. Το παιδί Κριός ίσως παραστήσει τον υπερασπιστή της μητέρας, έναντι του πατέρα, παίρνοντας το μέρος της στους καυγάδες τους. Αν μπορούσε, θα ήθελε να την βοηθήσει να γίνει πιο ανεξάρτητη, οικονομικά και συναισθηματικά. Πάντως, η μητέρα προκαλεί στο παιδί Κριό συναισθήματα οίκτου και συμπόνοιας απέναντί της, παρά αγάπης. Εξάλλου, το παιδί Κριός ταυτίζεται κυρίως με τον πατέρα και όσο μεγαλώνει, προσπαθεί ασυνείδητα να σφετεριστεί τη θέση του.Ο Άντρας Κριός

Με βάση τα παραπάνω, το αγόρι Κριός συχνά βρίσκεται σε αμήχανη θέση, αναφορικά με την αγάπη για την μητέρα του. Οπωσδήποτε νοιάζεται για αυτήν, περισσότερο απ'ό,τι το κορίτσι Κριός. Ίσως φοβάται οτι είναι υπερβολικά δεμένος μαζί της- συναισθηματικά. Όσο προχωρά προς την ενηλικίωση, προσπαθεί αποφασιστικά να κόψει τον ομφάλιο λώρο από αυτήν, αγνοώντας την και τείνοντας να ταυτιστεί με το πατρικό πρότυπο. Η ταύτιση με τη μητέρα είναι κάτι που απεύχεται, γιατί επιδρά αρνητικά στην αυτοεκτίμησή του. 

Ο ερωτισμός και η σεξουαλικότητα, προκαλούν μια φυσιολογική ντροπή στον άνδρα Κριό. Για αυτόν, το σεξ είναι μια διαδικασία που συνδυάζει και την δράση και το συναίσθημα. Οι γυναίκες μητρικού τύπου, του δημιουργούν ντροπή και ενοχή. Ανακουφίζεται από αυτά τα συναισθήματα, επιλέγοντας ερωμένες που η συμπεριφορά τους θυμίζει <<κορίτσι>>, παρά <<μητέρα>>. Ο νεαρός Κριός συμπεριφέρεται στην κοπέλα του, με ένα πατρικό, δασκαλικό ύφος. Υιοθετεί το πρότυπο του πατέρα του φυσιολογικά, όμως στην περίπτωση της κοπέλας του, αντικαθιστά το πρότυπο της μητέρας του, με την εκδοχή της όταν αυτή ήταν ακόμα <<κορίτσι>>.

Ο άνδρας Κριός έχει μια ιδανική εικόνα γυναίκας που μοιάζει με την <<Λολίτα>> ή με την <<πριγκίπισσα του παραμυθιού>>. Είναι θηλυκή και λεπτεπίλεπτη, δεν μιλάει άσχημα, παρουσιάζεται σαν κομψή δεσποινίδα και δεν του αντιμιλά. Και γενικά είναι φαλλοκράτης στα πρώτα νειάτα του. Η αθώα νεαρή που θα κατακτήσει, πρέπει να είναι η προέκταση των αρσενικών επιθυμιών του: ένα ανυπεράσπιστο κορίτσι που θα <<κλέψει>> σαν ιππότης.  Απογοητεύεται ωστόσο συχνά, γιατί καταλήγει να επιλέγει γυναίκες τύπου Καρκίνου, οι οποίες ενώ φαινομενικά είναι ευαίσθητες, μέσα τους όμως είναι πιο δυνατές απ'ό,τι δείχνουν. Κι εκεί ζορίζεται ο Κριός. Διαπιστώνει οτι δεν τον ικανοποιούν οι δεσμοί γενικότερα. Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα <<σύννεφα>> στις σχέσεις του, όπου πρέπει να συμβιβαστεί και να συνεργαστεί, ξαφνικά το ειδύλλιο δεν είναι και τόσο ενδιαφέρον πια.Η γυναίκα Κριός

Από την άλλη, η θηλυκή Κριός, νιώθει κάποια συμπόνοια για την μητέρα της- όμως ορκίζεται ποτέ να μην φέρει τον εαυτό της σε μια θέση παρόμοια με αυτή της μητέρας. Η καριέρα της μητέρας είναι προς αποφυγήν, το είδος γάμου και οικογένειας που δημιούργησε η μητέρα, είναι προς αποφυγήν. Κι αυτό διότι, το κορίτσι Κριός επηρεάζεται σε τέτοιο βαθμό από τον πατέρα  (τον οποίο λατρεύει και μισεί) ώστε τελικά καταλήγει να είναι <<πιο άντρας κι από άντρα>>. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό για την Κριό να συμπεριφέρεται σαν άνδρας και όχι σαν γυναίκα. Είναι πιο <<λογική>> παρά <<συναισθηματική>>. Όταν φθάνει η στιγμή για να δεσμευτεί, προτιμά δίπλα της άνδρες που είναι <<παιδαριώδεις>>, οπότε πρακτικά, εκείνη είναι που φορά τα παντελόνια στο σπίτι τους, όπως έκανε το πρότυπό της, ο πατέρας της.

Η γυναίκα Κριός προσπαθεί διαρκώς να αποδείξει στον εαυτό της οτι μπορεί να τα κάνει όλα τέλεια. Επομένως, δύσκολα θα αφήσει τον σύντροφό της να κάνει κάτι. Της είναι εύκολο να πέσει στην παγίδα- δεν αντέχει να βλέπει τον άνδρα της να κάνει τις αγγαρείες ολομόναχος. Θα τις αναλάβει η ίδια για χάρη του. Σύντομα θα προσέξει οτι ο άνδρας της δεν της προσφέρει τίποτα (και γιατί αυτός να μπεί σε κόπο, αφού η εκείνη τα κάνει όλα γι'αυτόν;) Τελικά, έρχεται η στιγμή, που η Κριός καταρρέει από το άγχος, έχοντας υπερβολικά πολλές ευθύνες πάνω της και κανέναν να την βοηθήσει. Ο άνδρας της, δύσκολα θα πρόσεχε οτι η Κριός χρειάζεται βοήθεια (δεν το δείχνει). Μοιραία, η γυναίκα Κριός, είναι τόσο ταυτισμένη με το ρόλο του <<κουβαλητή του σπιτιού>>, ώστε απομακρύνει από τη ζωή της φιλότιμα και ώριμα άτομα, και προσελκύει ανώριμους χαρακτήρες που την βλέπουν σαν <<σωτήρα>> και αναθέτουν τα δύσκολα στους ώμους της.

Αυτή είναι η θετική πλευρά στην περίπτωση μιας γυναίκας που έχει υιοθετήσει το αξιακό σύστημα του ανδρικού φύλου. Στην αρνητική εκδοχή, μια Κριός που δεν κατανοεί πλήρως πώς να αξιοποιήσει το ανδρικό μυαλό και την ενέργειά της, δυσκολεύεται τόσο στην προσωπική ζωή, όσο και στην καριέρα της. Δυστυχώς, συμβαίνει συχνά, η Κριός να αγνοεί ή να υποτιμά την θηλυκή πλευρά του ψυχισμού της (οπότε αισθάνεται οτι η γυναίκα γενικά δεν αξίζει πολύ) και ταυτίζεται μονομερώς με όσα θεωρεί ανδρικά χαρίσματα. Δεν έχει να κάνει καθόλου με την ομοφυλοφιλία όλο αυτό! Απλώς εμπιστεύεται και αναπτύσσει πιο πολύ το ανδρικό τμήμα της ψυχής της,παρά το θηλυκό.

Όσον αφορά στη σχέση της με τον πατέρα της, η κοπέλα Κριός, τείνει να δημιουργεί μια ανταγωνιστική διάθεση απέναντί του, περνώντας τα χρόνια. Απορροφά την δύναμη του πατέρα και προσπαθεί να τον παραγκωνίσει, σε οικογενειακές καταστάσεις. Μπορεί να πάρει το ρόλο του πατέρα απέναντι στη μητέρα της, σε περιόδους κρίσεων και να αποφασίζει (και διατάζει) τί είναι καλό για αυτήν. Προφανώς έχει την ανάγκη να αποδείξει οτι είναι καλύτερος <<άντρας>> απ'ό,τι ήταν ο πατέρας της. Είναι πολύ δύσκολο για τα μέλη της οικογένειάς της να κατανοήσουν αυτή τη στάση της.

Η επιρροή του πατέρα στη ζωή της Κριού, δημιουργεί μέσα της μια ψυχολογία <<Σκάρλετ ο 'Χάρα>>. Αποφεύγει τους δυναμικούς άνδρες, ενώ η ίδια κυνηγά τον άνδρα που έχει βάλει στο μάτι, σαν να ήταν αυτή ο άνδρας. Δεν υπολογίζει τα συναισθήματα του άλλου, όσο τα προσωπικά της θέλω. Οι απαιτήσεις της συχνά είναι ανεδαφικές και μένουν ανικανοποίητες- όπως και οι σχέσεις της με το άλλο φύλο γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γράψτε Τα Σχόλιά Σας!!

Εικόνες θέματος από GelatoPlus. Από το Blogger.